Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-04-24

Turistlägenheter förbjuds på Mallorca

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-04-24

Palma de Mallorca blir den första spanska staden som förbjuder turistlägenheter. Från och med juli kommer det bara att vara enfamiljshus som tillåts för korta semesterboende.

Detta innebär att lägenheter i flerfamiljshus inte kommer att få hyras ut till semesterboende, men fristående enfamiljshus omfattas i stort sett inte av förbudet. Men det blir vissa begränsningar även för enfamiljshusen, om huset ligger på skyddad landsbygd, nära flygplatsen eller i ett bostadsområde då gäller förbudet även för enfamiljshus. Enligt de lokala myndigheterna finns det cirka 180.000 bostäder i Palma de Mallorca, varav 23.000 (12%) en enfamiljshus.

Reglerna är en uppföljning av en reform av turistlagstiftningen från augusti förra året, då lämnades möjligheter för de lokala myndigheterna att bestämma i vilka stadsdelar som förbud mot turistlägenheter skulle tillämpas. Palma stad har nu beslutat att överväga att klassificera hela staden som ”en enkel zon” på så vis kommer förbudet att gälla i hela staden. Beslutet om zonplaneringsprojektet tas nu på torsdag och det kommer att slutgiltigt fastställas på ett rådsmöte i början på juli.

Anledningen till förbudet är att hyrespriserna för vanligt boende har skenat iväg. "Det finns en parallell mellan utvecklingen av semesteruthyrning och höjningen av hyrespriserna", säger José Hila, chef för stadsplaneringen. Hyran i Palma har stigit 40% de senaste åren, vilket gör den till den andra spanska staden efter Barcelona där invånarna spenderar mest på hyra. "Vi behöver viss ordning. Det kommer att bli semesterboende i Palma, men bara där det måste finnas" tillägger Hila.

Det finns för närvarande cirka 11 000 semesterbostäder som erbjuds i Palma varav endast 645 har rätt licenser. Innan det regionala parlamentet godkände sin reform i augusti fanns det 20 000 semesterbostäder, men många drogs tillbaka efter att den nya lagstiftningen lovade böter på upp till 400.000 euro för brott mot lagen.

Det är det lokala styret i Palma – en vänsterallians bestående av Socialistpartiet (PSOE), den lokala gruppen Més per Mallorca och vänsterpartiet Podemos som har drivit frågan.

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255