Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-02-06

Så kan Spaniensvenskar rösta vid valet

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-02-06

2018 hålls val till riksdag, kommun och landsting i Sverige. Vilka blir vinnarna och vilka blir förlorarna? Redan nu går Valmyndigheten ut och informerar om du befinner dig eller är bosatt utomlands som exempelvis i Spanien vid valen den 9 september.

Om du befinner dig utomlands när det är val kan du förtidsrösta från den 26 juli. Du kan antingen förtidsrösta genom att posta en brevröst från utlandet eller rösta på en ambassad eller ett konsulat.

För att brevrösta behöver du material för brevröstning. Du kan beställa brevröstningsmaterial från många ambassader och konsulat, kommuner eller från Valmyndigheten. Från Valmyndigheten kan du beställa materialet via mejl och webbformulär från början av juni.

Du får tidigast skicka din röst den 26 juli och den måste skickas från utlandet för att den ska bli giltig. Förtidsröstningen hos ambassader och konsulat börjar tidigast den 16 augusti. Du kan inte rösta på valdagen i utlandet.

Det enda som väljaren måste ha med sig för att rösta på en ambassad eller ett konsulat är en id-handling. Förutom svenskt pass och svenskt id-kort gäller även en lokal officiell legitimation som giltig id-handling. Väljaren får dock gärna ha med sig sitt röstkort så att administrationen med rösterna från utlandet går smidigare.

Som svensk medborgare bosatt i utlandet har du rösträtt i riksdagsval och val till Europaparlamentet. Som utlandssvensk eller boende i Spanien behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år.

Du anmäler dig till röstlängden med Skatteverkets blankett ”Ny adress/röstlängd för utvandrad”. Blanketten hittar du här.

Skatteverket behöver få din anmälan senast den 3 augusti 2018 för att den ska hinna registreras innan riksdagsvalet. Röstlängden skapas 30 dagar före valdagen med de uppgifter som då finns registrerade i folkbokföringen.

Rösträtt för utlandssvenskar

Källa: Valmyndigheten

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255