Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-11-07

Katalonienkonflikten splittrar spansk radikal vänster

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-11-07

Katalonienkonflikten har slagit in rejäla spikar i den spanska radikala vänstern. På det nationella planet har Podemos partiledare Pablo Iglesias (till höger) vidgat avståndet till antikapitalisterna i CUP som har fungerat som stödparti till den nyligen avsatta regionala regeringen i Katalonien. Samtidigt har partiledaren för Podem (Podemos parti i Katalonien), Albano Dante Fachín (till vänster i bild), hoppat av för att i stället söka samarbete med CUP och det republikanska partiet ERC.

Det blir som det brukar bli. Den spanska vänstern blir osams. Historien upprepar sig. Medan den spanska högern sluter leden är det oroligt och spretar åt alla håll inom den spanska radikala vänstern.

Antikapitalisterna i marxist-leninistiska CUP har spelat en av huvudrollerna bland upprorsmakarna i Katalonien. Redan 2015 hade de som krav för att stödja budgeten att en folkomröstning om regionens självständighet skulle utlysas. Annars skulle de ta bort sin hand från den separatistiska koalitionen Junts pel Sí (”Tillsammans för ja”).

Podemos partiledare på det nationella planet, Pablo Iglesias, har allt mer ökat distansen till antikapitalisterna i CUP. Han var aldrig positiv till den enligt spanska grundlagen illegala folkomröstningen i Katalonien 1 oktober. Och nyligen kom beskedet att partiledaren för Podem, Albano Dante Fachín, hoppar av för att i stället söka samarbete med CUP och ERC.

Spaniens största dagstidning El País skriver på tisdagen att delar av den spanska vänstern väntas ändra sitt tidigare förhållande till den spanska nationalismen. Spanska progressiva vänsterledare visar självkritik och vill satsa på att bekämpa oberoende för att i stället bygga en ny spansk patriotism med vänsterprägel.

Två vänsterfalanger kommer alltså i framtiden att ställas mot varandra. De som står upp för Kataloniens självständighet och de som är emot.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255