Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-10-23

Havsdimma utmed Costa del Sol

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-10-23

Havsdimma uppstod igår utmed stora delar av Costa del Sol och enligt meteorologerna förväntas det komma mer av detta oönskade och för årstiden sällsynta fenomen under de närmaste två, tre dagarna.

Fenomenet beror på kontrasterna mellan havstemperaturen och luftens temperatur. För närvarande ligger havstemperaturen på 19 grader och lufttemperaturen oscillerar mellan 25 – 26 grader. I de nedersta luftlagren sjunker temperaturen till nära havstemperaturen, och därför kan den avkylda luften inte innehålla samma mängd vattenånga som tidigare. Finns det vattenånga över, bildar luften små droppar av vatten, som på grund av sin ringa storlek endast mycket långsamt faller nedåt. Principen är densamma som vid vanlig molnbildning, och dimman är faktiskt bara ett moln, som svävar precis över ytan. Den spanska beteckningen för detta fenomen är taró.

I fall som detta, då dimman bildas på grund av avkylning när luften rör sig över en kallare yta, talar man om advektionsdimma. Det är vinden som drar in dimman över land, och det kan ske som en del av ett större vindsystem, där vinden blåser dimman från havet mot land. Dimman försvinner oftast först när vinden byter riktning. Den klassiska havsdimman kommer dock ofta först fram på dagen, efter det som från början verkade bli en vindstilla solskensdag. Här är det uppvärmningen över land som lyfter varm luft uppåt och därmed suger luft från havet in över kusten. Runt middagstid dras luften därför in över land, och landskapet sveps in en kall dimma, medan temperaturen sjunker flera grader. Havsdimman lättar normalt sett senare på dagen, när marken efterhand värms upp av solen, och dimman avdunstar.

Det speciella med dimman som har kommit nu är att den vanligtvis inträffar i början på sommaren och inte i slutet av oktober. Från det metrologiska institutet sägs det att dimman kommer från Salobreña-området och drar in med en östlig vind. Dimman ser ut att ha en brun nyans men det beror på reflektioner från solen och beror inte på någon förorening eller på damm från Sahara.

Bildtext: Färjan mellan Algeciras och Ceuta i havsdimma, foto: HrAd.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255