Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-10-17

Katalanska separatister häktade för uppvigling

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-10-17

En domare i högsta domstolen har häktat utan möjlighet till borgen de två upprorsmakarna Jordi Sanchez, president för den katalanska plattformen (Catalan National Assembly, ANC), och Jordi Cuixart som leder Omnium Cultural. De två ska ha organiserat och aktivt deltagit i större manifestationer som hölls på Barcelonas gator den 20 och 21 september då flera bilar som tillhörde Guardia Civil vandaliserades.

De nu häktade männen anklagas av domaren för att vara de huvudsakliga initiativtagarna och regissörerna bakom protesterna.

Sanchez och Cuixart är häktade för uppvigling och riskerar tio års fängelse. Enligt domaren finns det en klar risk för att de två skulle ha upprepat sina handlingar. De båda männen fördes under gårdagen till anstalten Soto del Real (Madrid). Deras advokater meddelar att de kommer att överklaga häktningen.

Däremot har domaren avfärdat åklagarmyndighetens begäran om att den regionala katalanska poliskåren Mossos d'Esquadras chef Josep Lluís Trapero ska vara gripen. Han har blivit frigiven men är förbjuden att lämna landet. Även polis intendenten Teresa Laplana har blivit frisläppt.

Under tisdagen väntas protester på Barcelonas gator då katalanska separatister väntas protestera mot häktningarna av Sanchez och Cuixart.

Den katalanske regionalpresidenten Carles Puigdemont har inte kommit med ett klart svar på frågan om det rörde sig om ett utropande av en självständig republikansk republik i förra veckan. Spaniens regering har skjutit upp tidsfristen till torsdag. Fram till dess ska Kataloniens regionala president gett besked om vad han menar.

Carles Puigdemont är under hårt tryck från vänsterradikala antikapitalistiska CUP som är vågmästarparti i regionalregeringen i Katalonien. CUP är det parti som gått längst i kravet om att självständighet ska utropas. Om inte Puigdemont står fast kommer CUP att lämna regionalregeringen.

Relationerna mellan de katalanska partierna som ingår i alliansen som vill bryta sig loss från Spanien beskrivs i dagsläget som mycket ansträngda. Det gäller både PDeCAT och Esquerra som ingår i alliansen Junts pel Sí. CUP kräver att ett klart utropande om en katalansk republik ska komma denna vecka eller nästa vecka.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255