Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-10-16

Det katalanska svaret duger inte

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-10-16

Den spanska regeringen godkänner inte katalanska svaret som Carles Puigdemont har skrivit i ett fyra sidor långt brev till premiärminister Mariano Rajoy. I brevet ges inget svar på frågan om självständighet har utlysts i Katalonien utan istället efterlyses en dialog.

Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria sade under en direktsänd presskonferens nu på morgonen att: "Kataloniens ledare gav inget adekvat svar".

I brevet undviker han att svara på frågan och efterlyser i stället en dialog under de följande två månaderna. Carles Puigdemont vill att han och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ska träffas så snart som möjligt för att inleda samtal. Han ber också Spanien att upphöra med "repressionen mot det katalanska folket".

Vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria anser att Pudgemonts vädjan om dialog inte är trovärdig. Enligt henne ska samtal föras i det nationella parlamentet."En dialog med den katalanska ledningen måste ske inom ramen för lagen".

"Nu har den katalanska ledaren tid till torsdag att återgå till att hålla fast vid landets lagar", säger Saenz de Santamaria. Spaniens justitieminister Rafael Catala har också konstaterat att det katalanska svaret inte är giltigt, uppger den spanska nyhetsbyrån Efe.

"Det är klart att Puigdemont inte har svarat på den fråga vi ställde honom", säger Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis i sin kommentar till brevet.

Spaniens regering hade krävt ett konkret JA eller NEJ före klockan 10 idag. Det uteblivna svaret på ultimatumet var dock förutsett, detta innebär att Puigdemont nu har fram till klockan 10 på torsdagen den 19 oktober på sig för att avlysa självständighetsförklaringen. Om det inte sker så hotar Spaniens regering med att utlösa artikel 155 i grundlagen och därmed upplösa den katalanska regionalregeringen för att därefter utlösa nyval.

Relaterad artikel från den 11/10:
Rajoys ultimatum till Puigdemont: Du har fem dagar på dig.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255