Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-10-11

Rajoys ultimatum till Puigdemont: Du har fem dagar på dig

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-10-11

Efter att ha nått samförstånd med partiledarna för PSOE och Ciudadanos kommer den spanske regeringschefen Mariano Rajoy skicka en formell begäran till Carles Puigdemont att klargöra den verkliga innebörden av självständighetsförklaring samt att återvända till grundlagen och den konstitutionella ordningen. Det är ett ultimatum som ställs till Puigdemont innan artikel 155 i konstitutionen träder i kraft.

Inom fem dagar måste Carles Puigdemont svara. Annars kommer regionen Katalonien att fråntas sin halvautonoma rätt, det regionala parlamentet upplöses och nyval väntar. Artikel 155 har tidigare aldrig tillämpats.

Rajoy höll under tisdagskvällen ett tre timmar långt möte med oppositionsledaren Pedro Sánchez i regeringskansliet La Moncloa. Tillsammans med Ciudadanos finns det nu en klar majoritet att gå vidare.

Katalonien kan inte kräva medling menar den spanske regeringen eftersom de på en rad punkter har gått emot grundlagen. Den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont uppmanas att komma tillbaka inom lagens ramar om han vill att samtal ska äga rum och han har ingen rätt att kräva medling med den spanska regeringen. Det sa Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria i samband med en presskonferens på regeringskansliet La Moncloa.

Hon talade efter att Carles Puigdemont i parlamentet talat om ett mandat för självständighet men samtidigt skjutit upp ett formellt utlysande av detta för att i stället inleda samtal med regeringen för att hitta en lösning.
-Varken Puigdemont eller någon annan kan kräva medling. Varje dialog mellan demokrater måste ske inom lagens ramar, sade Soraya Saenz de Santamaria.

Efter Puigdemonts förvirrade tal på tisdagskvällen har det uppstått obesvarade frågor. Har Katalonien utropat eller deklarerat självständighet i framtiden, grundat på resultatet från det senaste valet som olagligförklarades av författningsdomstolen? Och har de utropat självständighet eller inte?

Samtidigt knakar det allt mer i samarbetet mellan Junts pel Sí och vänsterradikala CUP som menar att Carles Puigdemont missat ett historiskt tillfälle. De ger honom en månad att hitta en framförhandlad lösning som CUP tvivlar på är möjlig att nå.

-Du säger att vi skjuter på effekterna eftersom vi ska gå till förhandlingar och medling. Förhandlingar och medling med vem? Med en spansk stat som fortsätter att trakassera och förfölja oss?, sade CUP-ledaren Anna Gabriel.

Till talet igår kväll som Carles Puigdemont höll ändrade Junts pel Sí ordalydelsen i tvåsidiga tillkännagivandet av ett republikanskt Katalonien till att ”vi utgör den katalanska republiken, som en oberoende och suverän stat, demokratisk och social”.

Vad detta egentligen betyder vill Madridregeringen ha svar på.

På onsdagen har även EU-kommissionen upprepat sitt tidigare besked om att grundlagen och konstitutionen i Spanien ska följas och att Katalonienkonflikten är en inrikes angelägenhet.

Förutom att det har blivit en spricka mellan Junts pel Sí och antikapitalistiska CUP riktar idag vänsterradikala Podemos kritik mot PSOE som ger sitt stöd till högerregeringen om att verkställa artikel 155 vid behov.

(Foto: Pool Moncloa/J.M.Cuadrado)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255