Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-10-05

Storbanker tänker lämna Katalonien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-10-05

Konflikten i Spaniens nordöstra hörn kan komma att utveckla sig till en djup ekonomisk kris som ger svallvågor i EU. Storbanken Sabadell väntas idag ta ett beslut att flytta sitt huvudkontor från Katalonien till en annan plats i Spanien. Även CaixaBank har planer på att lämna regionen.

De båda bankernas aktier har rasat den senaste veckan men återhämtat sig efter beskeden om att de tänker flytta skriver den spanska affärstidningen Expansión på torsdagen.

Sabadell har sammankallat till ett extra styrelsemöte för att ta itu med den kris som väntas i samband med att regionala nationalister i Kataloniens parlament de närmaste dagarna väntas utropa självständighet.

Enligt Josep Oliú som är styrelseordförande för Sabadell väntas banken flytta sitt huvudkontor till Alicante. Även Oviedo och Madrid förekommer som tänkbara alternativ. Det är just osäkerheten och den politiska situationen i Katalonien som gör att Sabadell tar ett beslut om flytt. Dagstidningen El Mundo uppger att CaixaBank kan flytta till Balearerna.

Investerare lär också bli uppskrämda av situationen i Katalonien eftersom politisk trygghet är nödvändig för länder som vill ha stabila krediter och bra affärsförbindelser. De önskar knappast civil oro, strejker och en paralyserad ekonomi.

Dagstidningen Expansión skriver att investerare kräver beredskapsplaner för en flytt när det gäller de två stora bankerna Sabadell och CaixaBank.

Konflikten som seglat upp och förvärrats inträffar då spansk ekonomi går bra. Det finns en uppenbar risk att ekonomin gör en häftig inbromsning.

Spaniens finansminister Luis de Guindos försöker lugna marknaden.
- Katalanska banker är spanska banker och europeiska banker. De är solida och deras kunder har inget att frukta, sa han sedan Caixabank, Kataloniens största bank, hade manat anställda att försäkra kunder om deras intressen kommer att tas tillvara.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255