Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-09-27

Vin som inte ger huvudvärk

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-09-27

Ett vin fritt från histamin som gör att du slipper huvudvärk. Kan det vara möjligt? Det är spanska forskare vid Politécnica-universitetet i Madrid och universitetet i Valencia som tillsammans med bodegan Pago de Carraovejas i Ribera del Duero tagit fram ett vin utan histamin. Forskningen har pågått sedan 2010.

I första hand är det själva alkoholen som orsakar huvudvärk men även histamin och tannin som finns naturligt i druvans skal kan ge huvudvärk. Blå druvor som har tjockare skal har en större mängd histamin och tannin.

Tack vare användningen av mjölksyrebakterier (Oenococcus oeni) har producenter vid Pago de Carraovejas tillsammans med forskaren Eva Navascués vid UPM Universidad Politécnica de Madrid (UPM) fått fram röda viner fria från histamin som ger reaktioner hos vissa människor. Även Valencia universitet har medverkat i studierna skriver den spanska nyhetsbyrån Agencias som hänvisar till International Journal of Food Microbiology som är först med nyheten.

Forskare har använt sig av utvalda naturliga bakterier som under jäsningen konkurerar ut histamingener. Det gör att konsumenter får färre allergiska reaktioner. Det ska dock poängteras att inte alla mjölksyrebakterier har samma förmåga. Det finns variationer beroende på arten och stammen.

Under de senaste åren har nivån av histamin i viner ökat. Indirekt tror forskarna att det hör ihop med klimatförändringen. Vinproducenten Pago de Carraovejas insåg behovet av att forska i ämnet tillsammans med två universitet i Spanien.

Enligt Eva Navascués är minskning av histaminnivåer ett steg mot livsmedelssäkert vin.

Det är värt att notera att det inte bara är histamin som kan orsaka huvudvärk och du dricker rött eller vitt vin. Den främsta orsaken är alkoholen eller de ämnen som bildas när den bryts ner, kan utlösa huvudvärk och migrän.

Även tanniner som är störst i blå druvor pekas ut som boven i dramat liksom tyramin, koppar, järn eller svavel (sulfit).

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255