Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-09-18

En annan sida av Katalonien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-09-18

Den som följer nyhetsrapporteringen i svensk media, främst förmedlad av nyhetsbyrån TT och journalisten, halvkatalanen Johannes Cleris, kan lätt tro att det finns ett brett stöd inom alla grupperingar i Katalonien kring en folkomröstning om regionens självständighet.

Ett oberoende Katalonien kläs i attraktiva ekonomiska löften. Det talas om en idyllisk framtid där pensionerna ska stiga med tio procent samtidigt som Katalonien får 16 miljarder euro i kassan vilket blir till gagn för medborgarna. Det talas inget om att regionen har ett underskott i pensionssystemet på 4,7 miljarder euro.

Budskapet från de regionala nationalisterna i Katalonien har hela tiden upprepats att ”Spanien stjäl från oss”. Det rör sig om 16 miljarder euro per år som aldrig Katalonien får tillbaka. Beloppet utgör åtta procent av Kataloniens BNP.
Någon vilja eller solidaritet bland Kataloniens hårdföra nationalister, vänsterradikala CUP eller republikaner att hjälpa de fattiga kusinerna Extremadura och Andalusien tycks inte finnas.

Faktum är att regionalregeringen har skött finanserna så illa att det finns ett budgetunderskott på 9,9 miljarder euro. För att kunna avskriva den autonoma skulden så skulle det kräva 127 dagars arbete för varje invånare.

Med ett Katalonien utanför Spanien och EU skulle företagarna möta tullhinder. Redan idag går 42 procent av katalanska produkterna till övriga Spanien och 36 procent till Europa. Av den anledningen förutspår experter att BNP i ett självständigt Katalonien skulle sjunka med åtta procent.

Ett självständigt Katalonien skulle förlora både välstånd och rikedom eftersom många multinationella företag skulle lämna Katalonien som de såg som ett konfliktområde. Och vem vill sitta och titta på när handelshinder byggs upp. Något som kreditvärderingsinstitutet Fitch har varnat Katalonien för.

Och det är inte bara storföretagen och de multinationella företagen som oroas av situationen i Katalonien. Det gör även småföretagen och de mellanstora företagen. Presidenten för organisationen med små och medelstora företag (Pimec), Josep González, motsätter sig en folkomröstning. Men han riktar även kritik mot Spanien och de allt sämre förbindelserna och samtalen mellan Katalonien och Spanien. Det har blivit en komplex situation som saknar motstycke säger Josep González till affärstidningen Expansión.

Samtidigt publiceras det rapporter på måndagen om att 8.000 företag har lämnat Katalonien de senaste tio åren. Enligt företagarregistret Registro Mercantil som konsultfirman Axesor hänvisar till har 7.956 företaget redan sagt ”adios” till Katalonien.

Men det är inte bara EU, företagare och ekonomer som motsätter sig en folkomröstning. Under gårdagen kom ett utspel från tusen vänsterintellektuella som motsätter sig en folkomröstning. Det finns inte heller ett brett folkligt stöd i Katalonien för en folkomröstning.

Debatterna och nyhetsinslagen lär inte avta. Fortsättning följer.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255