Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-08-21

Källarmoskéer med radikal tolkning av islam drar till sig ungdomar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-08-21

Varför just Barcelona och Katalonien, är en fråga som många ställer sig efter förra veckans två terrorattentat i Spaniens nordöstra hörn. I regionen Katalonien lever en halv miljon av totalt två miljoner muslimer i Spanien. Katalonien har 354 moskéer och det finns 48.000 skolbarn vars föräldrar är muslimer.Det visar siffror från Unión de Comunidades Islámicas de Cataluña.

Spanska säkerhetstjänsten har 200 moskéer och källarmoskéer under uppsikt på grund av misstankar om att det sker radikalisering med kopplingar till salafism och extrema grupperingar av sunnimuslimer. 80 av dessa ligger i Katalonien och utgörs av moskéer eller källarmoskéer där en radikal tolkning av islam och en återgång till Muhammed förespråkas.

Katalonien står för 40 procent av de som gripits och dömts i Spanien för verksamhet som är kopplad till militant islamism.

Det görs även gripanden på andra håll. Den 28 juni berättade Svenska Magasinet om imamen Tarik Chadlioui som greps Birmingham. Han var efterlyst i Spanien för att ligga bakom en radikaliserad sympatigrupp till IS i Palma de Mallorca och ska även ha radikaliserat en av terroristerna som utförde attentatet mot Bataclan i Paris 2015.

Tarik Chadlioui som är imam i en extrem del av salafism ska ha hållit radikala predikningar i en förort till Paris där Ismael Omar Mostefai deltog och som sedan med sin AK-47:a utförde slakten i musikklubben Bataclan i den franska huvudstaden den 13 november 2015 där 89 personer dödades.

Valentín Anadón, talesperson för Fepol, som representerar 80 procent av Kataloniens poliskår Mossos d'Esquadra, säger att det inte finns någon tvekan om att Katalonien tillsammans med Madrid, Ceuta och Melilla har flest moskéer med kopplingar till salafism. Vi vet också att Barcelona är ett attraktivt mål för terrorister.

Ungdomar och minderåriga som är första eller andra generationen vars föräldrar invandrade ses som extra sårbara. De är isolerade, saknar framtidstro och kan lätt börja lyssna på imamer som förespråkar radikala åtgärder.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255