Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-08-20

”Satans moder” skulle spränga Gaudi´s Sagrada Família

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-08-20

Upp emot fjorton personer misstänker polisen kan ha ingått i den terrorcell i Ripoll på Costa Dorada som under flera månader har planerat det som kunde ha blivit ett av de större attentaten i Europa. Det handlar om en grupp unga nordafrikaner med kopplingar till Marocko som bland annat planerade ett större attentat i Sagrada Família i Barcelona.

Vem som körde den vita skåpbilen på Las Ramblas är ännu inte klargjort på söndagskvällen. Den som söks, och en av de som ännu är på fri fot är Younes Abouyaaqoub, 22. Enligt katalansk regional polis finns det ytterligare två personer på fri fot som misstänks ha kopplingar till attentaten.

Polisen fokuserar också på att få veta vilken eller vilka som var hjärnan bakom terrorcellen och som har inspirerat och indoktrinerat männen bakom attacken. Imamen Abdelbaki Es Satty är den som polisen i nuläget tror är hjärnan som med religiös och militant islamism har indoktrinerat de övriga att hängivet ägna sig åt heligt krig. Es Satty som har dömt till fängelse för narkotikabrott och släpptes 2012 har även haft kopplingar till personer bakom attentatet i Madrid 2004 där 193 personer miste livet uppger nyhetsbyrån EFE.

Abdelbaki Es Satty ska även ha varit i Belgien mellan januari och mars 2016.

Den 45-årige imamen ska ha uppgett att han i juni skulle resa på semester till Marocko där han har fru och barn. Polisen söker DNA den vägen för att se om han finns bland de tre döda som hittades efter explosionen i Alcanar. En kropp är i gott skick men de övriga två är helt förstörd vilket försvårar identifieringen.

Det var i Alcanar som en villa exploderade i onsdags. Det var först i fredags efter de två attentaten som polisen kopplade samman de tre händelserna. Det var här terroristerna skulle tillverka bomber med hjälp av cetonperoxid som skulle syntetiseras med saltsyra, väteperoxid och aceton (TATP). I vardagligt jihadiskt tal kallas dessa bomber för ”Satans moder”.

Spanska säkerhetsexperter tror att de tre terroristerna som skulle tillverka bomben inte var tillräckligt erfarna. Något gick fel och vid tillverkningen exploderade hela huset. Det finns en som överlevde, Mohamed Houli Chemlal, som skadades svårt och som beskrivs som ett nyckelvittne för utredarna.

Polisen har hittat över 120 gasbehållare och ingredienser till sprängmedlet TATP i huset i Alcanar. Man ska även ha funnit manualer på hur terroristerna skulle fylla tre skåpbilar med hemmagjorda bomber plus 100 gasflaskor med butan och utföra tre attentat.

Bland annat skulle en skåpbil köra in i Gaudi´s Sagrada Família. Det andra attentatet skulle utföras på Las Ramblas som besöks av 300.000 personer om dagen. Det tredje attentatet skulle utföras i hamnområdet skriver den katalanska dagstidningen La Vanguardia.

Efter explosionen i Alcanar beslutade sig de övriga medlemmarna i terrorcellen sig för att använda sig av skåpbilarna och köra in i större folksamlingar.

På söndagen publicerade flera spanska tidningar bilder från övervakningskameror i Alcanar från den 10 augusti som visar terroristerna i skåpbilarna plus i en Audi A3. Med hjälp av dessa kameraövervakningsbilder kan polisen nu lägga pussel och se vilka som ingick i cellen och som besökte huset som exploderade.

Den stora frågan på söndagen var ändå: Vem körde skåpbilen på Las Ramblas i torsdags?

Här är samtliga personer som misstänks ingå i terrorcellen i Katalonien som utförde attentaten i Barcelona och Cambrils:
Cambrils, fem döda:
Mossa Ouakabir (som först misstänktes ha kört skåpbilen på Las Ramblas)
El Houssaine Abouyaaqoub
Said Aallaa
Bröderna Mohamed och Omar Hychami.

I onsdags dog tre personer när ett hus exploderade i Alcanar:
Polisen tror att en av de döda är imamen Abdelbaky Es Satty, 22. Dessutom har ytterligare två kroppar hittats, dessa är inte identifierade. Finns inte Abdelbaky Es Satty bland de döda kropparna är han på fri fot.

På fri fot:
Younes Abouyaaqoub, 22, den som polisen i skrivande stund söker och troligtvis är den som körde den vita skåpbilen på Las Ramblas.
Youssef Aallaa är broder till Said som dog vid explosionen i Cambrils och Mohamed som är gripen.

Fyra är gripna:
Mohamed Houli Chemlal, svårt skadad vid explosionen i Alcanar.
Driss Oukabir som är bror till Mossa och uppgett att han blivit bestulen på sitt pass som användes för att hyra skåpbilarna.
Salah el Karib, vän till Mossa, och ska ha hjälpt till att föra över pengar till Marocko.
Mohamed Aallaa, bror till Said som dödades i Cambrils, och som med sin Audi ska ha kört terroristerna till Costa Dorada.

Utredningen är ännu öppen och ytterligare gripanden kan förekomma.

Med terrordåden i Barcelona och Cambrils har militanta islamister dödat nästan 130 personer i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Sverige och Spanien.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255