Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-08-14

Allt fler misstänkta terrorister utvisas från Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-08-14

Personer som misstänks sympatisera med radikala lärosatser av islam och på ett eller annat vis har uttryckt sitt stöd för terrorism hör inte hemma i Spanien. Det är en av slutsatserna som kan dras efter att antalet utvisningar av misstänkta och dömda terroristsympatisörer har ökat de senaste åren. Spanska Inrikesdepartementet uppger ofta hur framgångsrika polismyndigheterna är i att gripa misstänkta terrorister. Samtidigt visar färska siffror att allt fler också utvisas från Spanien. Det gäller både misstänkta och dömda som avtjänat sitt fängelsestraff. Det skriver Diario SUR på måndagen.

Den spanska antiterroristpolitiken är klar och tydlig liksom lagen. Enligt artikel 54 och 57 i utlänningslagen som bemyndigar staten att deportera varje utlänning som har begått en ”mycket allvarlig överträdelse” och som ”deltagit i aktiviteter som strider mot den nationella säkerheten eller som kan skada Spaniens relationer med andra länder” ska utvisas.

När attentatet i Madrid inträffade 11 mars 2004 där 193 människor omkom tillämpades utvisningar blygsamt. Under de senaste åren har antalet utvisningar ökat och verkställt vid 154 tillfällen. Under fjolåret utvisades 39 personer och hittills under 2017 har 20 personer utvisats.

Av 154 utvisade var 103 personer som dömts och avtjänat straffet i Spanien och därefter utvisats. Det gäller personer som deltagit vid terrorattacker eller tillhört en väpnad grupp. Det gäller bland annat den marockanske medborgaren Rafa Zouhier som 2014 utvisades från Spanien efter att ha blivit dömd för att ha hjälpt till med att få fram sprängmedel till attentatet i Madrid 2004. Det gäller även Youssef Belhadj som också utvisas till Marocko efter att avtjänat ett straff efter händelsen 2004.

Under de senaste åren har antalet som blivit dömda för att ha tillhört en terroristgrupp minskat i Spanien. I stället rör det personer som samarbetat med islamiska staten IS genom indoktrinering eller arrangerat resor till Syrien och Irak för IS-krigare.

Det är alltså ett nytt mönster. Från att tidigare tillhört en terrorgrupp är det nu kriminellt om en person samarbetar med terrorgrupper. Av den anledningen reformerades den spanska strafflagen 2015 för att kriminella skulle dömas när det gäller nya former av terrorism som inte omfattades tidigare. Artikel 575 innebär fängelse från två till fem år om en person utbildar, indoktrinerar och ägnar sig åt proselyt värvning eller hjälper andra att resa till ett område som styrs av en terroristgrupp.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255