Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-07-03

Dansk IS-krigare greps på hotell i Benahavís - häktad idag

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-07-03

Ahmed Samsam, 22, senast bosatt i Bellahöj i Danmark och med syriskt ursprung greps på ett hotell i Benahavís på den spanska Solkusten i fredags. Under två års tid har mannen kämpat för islamiska staten IS i Syrien.

Under måndagen hölls häktningsförhandlingar. Ahmed Samsam häktades utan möjlighet till borgen av domaren Carmen Lamela vid Nationaldomstolen, misstänkt för att ingå i en terroristorganisation. Han hade kommit till Spanien för att undgå ett fängelsestraff i Danmark som skulle verkställts 15 juni skriver nyhetsbyrån EFE.

Spaniens inrikesminister Juan Ignacio Zoido sa på måndagen att den danske medborgaren kom till Spanien för att skaffa vapen och skottsäkra västar.

Samsam föddes i december1989 i Odense. Hans pappa flydde på 1980-talet efter att Muslimska brödraskapet som han tillhörde förföljdes efter upproret mot president Hafez al Assad. Ahmed Samsam har en 15 år lång historia bakom sig i belastningsregistret för stöld, narkotikahandel och våldsbrott skriver journalisten Ignacio Cembrero i dagstidningen Diario de Sevilla.

Efter att ha lämnat fängelset blev Samsam radikaliserad på fyra månader och reste till Turkiet för att ta sig in i Syrien. Samsam har blivit intervjuad i medier i Danmark där han berättat om sitt liv. Han har ingått i gruppen ”Movimiento Islámico de Hombres Libres” som står nära al-Qaida.

Han har varit bosatt i Raqa i Syrien där han lärde känna sin yngre bror Hamza. Båda återvände till Danmark 2015. Sedan dess har Ahmed Samsam flyttat runt tills han slutligen greps på ett hotell i Benahavís av Guardia Civil.

Den spanska säkerhetstjänsten beskriver Ahmed Samsam som en potentiellt farlig jihadist. Guardia Civil undersöker också mannens eventuella kopplingar till Spanien och vilka kontakter och intentioner han hade här.

Med gripandet av Ahmed Samsam har den spanska säkerhetstjänsten gripit 179 misstänkta terrorister och jihadister sedan Spanien höjde terrorhotet till nivå fyra på den femgradiga skalan 26 juni 2015. Med gripanden i utlandet har spansk polis varit delaktig i totalt 224 gripanden.

Under åtta dagar har spansk säkerhetstjänst gripit två danska medborgare för kopplingar till IS. Den 23 juli greps en dansk medborgare ursprungligen från Marocko i den spanska enklaven Melilla.

Danska underrättelsetjänsten uppskattar att omkring 135 unga människor har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terroristorganisationen IS. Siffran är mycket hög om man tänker på att befolkningen i Danmark når knappt 5,7 miljoner människor. Om andelen utländska krigare som kommer från Spanien var som den i Danmark skulle antalet spanska medborgare som rest till Syrien vara 1.675 frivilliga. I verkligheten är det 205 personer skriver Ignacio Cembrero i Diario de Sevilla.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255