Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-06-21

Spanien är ledande i Europa i naturbrandsbekämpning

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-06-21


Att naturbrandsbekämpning står högt på agendan och har så gjort i många år är kanske ingen nyhet, men nu ökar budgeten ytterligare och nya tekniska hjälpmedel tas i bruk.

Statens budget för naturbrandsbekämpning bli i år 85 miljoner euro vilket är en ökning med 20 procent sedan 2011. Nytt för i år är också att drönare tas i bruk för att övervaka bränder nattetid. Flygsäkerhetsreglerna omöjliggör bekämpning och ordentlig kontroll av bränderna nattetid med vanliga flygplan och helikoptrar, ett vakuum som drönarna nu fyller. Det blir 4 drönare som kommer att stationeras i León, Albacete, Zaragoza och Cáceres – men de är avsedda att användas i hela landet. Dessutom tillkommer ett nytt IT system och två nya helikoptrar i år.

Spanien har på statlig nivå 70 flygplan / helikoptrar som är helt avsatta för brandbekämpning, en summa som ökar till totalt 256 när man även räknar in regionernas resurser. Det kommer att vara över 1.000 personer, inklusive piloter och brandexperter som kommer att arbeta specifikt med inrikesministeriets brandbekämpningskampanj i sommar.


Drönare De flesta som bor i Spanien har säkert lagt märke till de gula tvåmotoriga vattenbombarna sommartid. Dessa är otroligt effektiva och Spanien har totalt 18 stycken av dessa, 14 st. Canadair CL-215T och 4 st av de större och snabbare Cadadair CL-415 Superscooper.

Detta placerar Spanien i topp i Europa när det gäller utrustning för att bekämpa naturbränder, Sverige har som jämförelse inget brandflygplan överhuvudtaget och mycket få helikoptrar att tillgå.

Spanien har hjälpt och hjälper fortfarande Portugal med den stora branden i de centrala delarna av landet. Lördag kväll skickade Spanien hundratals brandmän och 160 fordon för att hjälpa grannlandet. På söndag morgon skickades två vattenbombplan som senare kompletterades med ytterligare två samt ett flertal helikoptrar.

Branden i Portugal orsakades uppenbarligen av ett blixtnedslag i ett torrt träd men Spaniens jordbruksminister Isabel García Tejerina sa att 95 av 100 bränder är orsakade av människor på grund av antingen vårdslöshet eller avsiktligt. När hon tillfrågades hur Spanien klarar att hantera en liknade brand som den i Portugal sade Tejerina att hon "har förtroende för landets personal och materiel". Senaste gången Spanien hade en naturbrand av liknande dimensioner var 2005 i Guadalajara, då förolyckades 11 personer.

Relaterad artikel: Stor risk för naturbränder i Spanien

Brandflygplan
Bildtexter: Översta bilden är från branden i Portugal, mellersta bilden visar den typ av drönare som skall användas i Spanien. Bilden längst ner visar spanska brandflygplan av typ CL-25T på flygplatsen i Santiago de Compostela (foto: Sorruno, Wikimedia Commons).

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255