Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-06-12

Supersnabb bredbandsförbindelse mellan Spanien och USA

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-06-12

MAREA-projektet som är en gigantisk fiberoptisk kabel som förbinder USA och Spanien började läggas ut i Virginia den 24 maj och når idag fram till sin spanska destination, Sopelana nära Bilbao.

Kabeln är ett samarbeten mellan Microsoft och Facebook för att förbättra förbindelserna mellan användare i USA och Europa. Driften av kabeln har tilldelats det spanska bolaget Telxius som är en enhet av Telefónica. Driftslicensen är på 25 år enligt konsortiekällor, företaget betalar en avgift till spanska staten för att utnyttja spanskt territorium med 1.239 euro per kvadratmeter och år, plus ränta. Det blir cirka 1 miljon euro för koncessionsperioden. Namnet MAREA är spanska och betyder "tidvattnet" kabeln är 6.600 kilometer lång.

Enligt Microsoft så kommer MAREA att vara den atlantkabel som har den högsta kapaciteten av alla atlantkablar. Den har åtta fiberpar och har en initialt beräknad kapacitet på 160 Tbs (TeraBits Per Second), det är 16 miljoner gånger snabbare än en standard fiberkabel för hemanslutning.

Rutten går söder om alla andra befintliga transatlantiska kablar som normalt sett går från New York eller New Jersey. Det är också den första kabel som förbinder USA med södra Europa. Från Virginia Beach till Sopelana strax utanför Bilbao. Därifrån kommer den via nätverkshubbar att anslutas till övriga Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien.

Efter månader av undersökningar och forskning utsågs den baskiska kommunen Sopelana och speciellt då playa Arrietera som den bästa landningsplatsen för kabeln på europeisk sida. "Den nya kabeln kommer att hjälpa till att täcka efterfrågan från kunder gällande höghastighets onlinetjänster och användande av molntjänster", skriver Frank Rey chef för Global Network Acquisition vid Microsoft Cloud Infrastructure and Operations.  "Detta markerar ett viktigt nytt steg för att bygga nästa generations infrastruktur på Internet" enligt Rey.

"Om du tittar på kabelsystemen över Atlanten så landar alla någonstans i nordöstra delen" säger Ajam Ahmad, Facebook;s vice vd för nätverksteknik. "Detta ger oss så många fler alternativ".

Det faktum att dessa Internetjättar lägger sina egna kablar – på egen bekostnad – visar hur mycket data dessa jättar måste flytta. Idag transporteras mer än två tredjedelar av all digital data över Atlanten på privata nätverk, som drivs av Google, Microsoft och Facebook. För några år sedan var det 10 procent. "Det är en enorm förändring" säger telekomanalytikern Tim Stronge.
Marea
Bildtexter: Bilden överst visar själva kabeln och den undre bilden kabelns dragning över Atlanten.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255