Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-06-08

Underrättelsechefen: Antalet jihadister i Spanien hanterbara

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-06-08

Invandringen bör analyseras för att garantera stabilitet. När det gäller terror ser vi antalet jihadister i Spanien som hanterbara. Det säger Félix Sanz Roldán (i mitten på bilden) chef för den spanska underrättelsetjänsten CNI (Centro Nacional de Inteligencia) i en intervju. Han säger vidare att spanska säkerhetsstyrkor försöker ha full kontroll på individer som bedöms befinna sig i en radikaliseringsprocess.

Det finns ett hanterbart antal jihadister och vi studerar rörelsemönstret från radikalisering till rekrytering och deras resor. Det sa chefen för spanska underrättelsetjänsten vid ett internationellt seminarium om säkerhet och försvar som nyligen hölls i Toledo.

”Vi måste ha fullständig kontroll av det som vi kallar jihadisternas cykel. I det ögonblick vi saknar information eller kontroll så kan vi inte vara säkra på någonting. Inget land kan känna sig helt säkert” tillägger Félix Sanz Roldán.

Antalet spanska medborgare som anslutit sig till kriget i Syrien och Irak är omkring 200 enligt uppgifter. Det är alltså betydligt färre som rest från Spanien jämfört med Sverige. Spanien är dessutom ett betydligt större land med nära 46 miljoner invånare jämfört med Sveriges nio miljoner.

Roldán säger att det är Spanien erfarenhet tidigare med vänstergerillan ETA som gör att kontrollen är bättre i Spanien än i flera andra länder.

Sanz Roldán noterar också att det i Spanien jämfört med andra europeiska länder finns en större förmåga att känna empati med invandrare eftersom många integrationsarbeten görs.
I det sammanhanget betonar han behovet av att analysera invandringen och migrationsströmmarna vilken typ dessa representerar och om det innebär instabilitet. Problemet nämns många gånger men ingen gör något åt det.

Underrättelsechefen betonar å andra sidan att invandring och terrorism är begrepp som inte behöver vara relaterade till varandra.
”Om vi ser till Spanien som inte är ett dåligt exempel på integration jämfört med andra länder som har getton med invandrare, så kan det även här hända att en galen person sätter sig i en bil och kör över människor och ropar Allah är stor”.

Félix Sanz Roldán påminner att hotbilden för terrorattentat i Spanien ligger på nivå fyra på den femgradiga skalan.
”Vi försöker göra vårt arbete med att skydda landet och vi har ett nära samarbete med andra länder. Vi måste som vänner och allierade vara effektiva och lojala” säger Sanz Roldán som också påminner att Spanien alltid har haft en tilltagen budget för terroristbekämpning.

Vid högsta domstolen i Spanien finns det i nuläget 311 ärenden som är relaterade till jihadism och terrorbrott.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255