Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-06-07

Förre marbellaprofilen Adnan Khashoggi har avlidit

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-06-07

Adnan Khashoggi var vapenhandlaren som regerade i Marbella på åttiotalet, hans fester var överdådiga och bidrog mycket till Marbellas glamorösa anseende.

Khashoggi föddes i Saudiarabien, han blev tidigt en internationell affärsman och han gjorde sig en förmögenhet i efterdyningarna av det arab-israeliska kriget 1973. När Saudiarabien och flera andra arabiska stater bestämde sig för en kraftig militär upprustning efter det misslyckade kriget blev Khashoggi deras huvudlänk till den amerikanska vapenindustrin. Under många år var han arabländernas mellanhand i de flesta vapenköpen. Han har i dessa sammanhang haft konflikter med lagen, men aldrig blivit dömd för något brott. Han var däremot inblandad i många skandaler inklusive Marcosfamiljens ansträngningar att föra ut pengar från Filippinerna.

En biografi om honom var "den rikaste mannen i världen" och det var oftast så han beskrevs. Det var kanske inte helt sant, men under det tidiga 80-talet uppskattades hans rikedom till 40 miljarder dollar. På toppen av sin karriär hade han 12 stora fastigheter, vissa i Europa och Mellanöstern. En 180.000 hektar stor ranch i Kenya, en två våningars lägenhet i Olympic Towers på Manhattan – denna var sammansatt av 16 befintliga lägenheter.

Khashoggi hade även världens då största "nöjesbåt", den användes i en Bondfilm och såldes senare till Donald J Trump. Han höll överdådiga fester antingen på sin bostad "La Baraka" (900 hektar) i Benahavis eller på sin båt "Nabila" i Puerto Banus. Festerna som drog till sig berömdheter som Brooke Shields, Liz Taylor, Georg Hamilton och Farrah Fawcett Majors, blev ett riktmärke för glamouren i Marbella. Festerna var kända för floder av Champagne, det brukade stå en kylbil full med champagne utanför huset och för maten svarade upp till 6 kockar.

För att hålla denna livsstil som han bedömde vara nödvändig för sin image förbrukade han runt 250.000 dollar per dag. Något som senare blev hans fall, hans holdingbolag i USA "Triad America" gick i konkurs efter att dess största projekt ett hotell och ett shoppingcenter i Salt Lake City fick "kassaflödesproblem". Egendomen "La Baraka" hade miljoner i skulder och såldes på auktion till ett värde av 40 miljoner euro på uppdrag av National Commerszbank Jeddah. Den egendomen blev senare ursprunget till urbanisationen La Zagaleta, vilket anses vara den lyxigaste i Europa.

På senare år bodde han bra men betydligt enklare, försvarade dig mot sina fordringsägare och flög vanliga kommersiella flygplan. Han avskedade också sin livvakt, en koreansk kampsportexpert som kallades "Mr. Kill". Förra året drabbades han av en stroke som gjorde att han hamnade i rullstol, han dog i går på ett sjukhus i London där han vårdades för Parkinsons. Adnan Khashoggi blev 81 år.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255