Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-05-31

Det finns en spansk superman

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-05-31


Kilian Jornet är en verklig spansk superman, han klättrade upp till toppen av Mount Everest två gånger inom sex dagar och Jornets medicinska värden är exceptionella och har beskrivits som en maskin..

Han är uppfödd bland Pyrenéernas branta berg och hatar städer. Bland människor och bilar känner han sig som en utomstående i en underlig värld. Dani Brotons, läkaren som håller koll på den katalanske ultramarathonisten och bergsklättraren lyckas bara få in honom till stan en gång om året. Då för sin årliga hälsokontroll på Hospital de Cerdaña nära den spansk-franska gränsen. Det är där på sjukhuset som de har upptäckt hans enastående fysiska värden.

När han besteg det 8.848 höga berget Mount Everest så gjorde han det utan extra syre och utan att använda fasta rep. Den första uppstigningen gjorde han på 26 timmar, uppstigningen påbörjades vid Rongbuk kloster (5.100 m.). Den drygt 3,7 km långa uppstigningen tog drygt en dag, sedan tog nedstigningen till det avancerade baslägret på 6.500 meters höjd 12 timmar. Detta tyckte han var betydligt långsammare än vad han hade planerat så han klättrade upp igen efter ett par dagar, då nådde han toppen på 17 timmar, vilket var fyra och en halv timma snabbare än det förra försöket. Dessutom var det nära rekordet från 1996 som innehas av italienaren Hans Kammerlander. Nedstigningen var också en halv timme snabbare än vad han hade lyckats med några dagar tidigare.


Vad för människa klarar detta, jo en superman:

Enligt rapporten som har sammanställts av hans läkare så är han 29 år gammal, 1,72 meter lång och väger 59 kilo. Han har ett maximalt syreintag på upp till 89 milliliter per kilo och minut, det är ungefär samma nivå som den spanske cykelegendaren Miguel Inurain som hade 88 milliliter. De flesta i Jornets ålder som utövar idrott har ett intag på cirka 50 milliliter per kilo, en siffra som halveras vid 5.500 meters höjd över havet. Den spanske supermannen kan också ta in 200 liter syre per minut när han tränar och då elimineras mycket koldioxid. Den sista delen av pusslet är hans kropps förmåga att hantera uppbyggnaden av mjölksyra i musklerna, han behöver otroligt kort vila för att bli av med mjölksyran. Det är kombinationen av dessa tre faktorer, syreupptaget, mängden intagen luft och återhämtningsförmågan som gör kroppen till en maskin. "Men det finns något som maximerar potentialen, det är hans psyke" säger Brotons, som har arbetat med flera spanska OS-lag. "Han har en fenomenal mental kraft eftersom han tycker om det han gör och han upplever inte att han lider, han vet inte var han har sina gränser".
Kilian Jornet
Hur blir man då en superman?

Både genetiken och omgivningen där han växte upp har format Jornet. Hans far var värd på en bergshytta och hans mor som var lärare i vintersporter ställde honom på skidor innan han kunde gå. Familjen bodde i Cap de Rec i Lleidaprovinsen på 2.000 meters höjd, med en skidort alldeles intill. Jornet klättrade upp för sitt första 3.000 meter höga berg när han var tre år och vid sju års ålder klättrade han upp för sitt första 4.000 meter höga berg. Vid 10 års ålder fullföljde han en tur utmed hela Pyrenéerna.

"När vi var barn var vi ute hela dagarna i skog och mark eller i backarna" påminner hans syster Naila. "Och Kilian var som ett djur, han sprang alltid hela dagarna".

Jornet blev senare den bäste ultamarathonlöparen i världen och slog rekord i många tävlingar inklusive; Ultra-Trail du Mont-Blanc, Grand Raid (på den French ön Réunion), och The Western States Endurance Run i Kalifornien. Den 11 juli 2013 satte han även hastighetsrekordet på bestigning av Mont Blanc till fots. På 4 timmar och 57 minuter tog han sig från Chamonix till toppen och tillbaka. Jornet har dessutom en rad framgångar i skidalpinism, både guld, silver och bronsmedaljer i VM.
Mount Everest
Steget från att springa till att klättra på 8.000 meter höga berg var inte helt okomplicerat. Jordei Tosas, en vän och bergsklättrare introducerade spanjoren till utmaningarna genom att ta med honom på resor till Alaska och Alperna. "Kilian föddes i bergen, han är en stark idrottsman och naturlig i bergen och han lär sig teknikerna" säger Tosas men noterad att Jornet ännu inte ligger i nivå med den schweiziska klättraren Ueli Steck som dog i april när han förberedde sig på att bestiga Everest. "Kilian är inte på den nivån. Han lär sig de stora bergen, men han måste bestämma sig för om han skall springa i dem eller klättra upp för dem. Det är två olika världar" sammanfattar Tosas.

Jornet är oerhört snabb i bergen, han kan klättra 1.000 vertikala meter på 40 minuter. Även på höjder mellan 7.000 och 8.000 meter kan han klättra 330 meter i timmen. Steck lyckade med 350 meter och det finns vissa sherpas som klarar så mycket som 450 meter i timmen.

Tilläggas bör kanske att det var den 27 maj som han gjorde den första bestigningen av Mount Everest så han har precis kommit ner från den andra...
Kilian i ett reklamfoto för pannlampor

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255