Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-05-19

Apelsinfestival i Coín

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-05-19

Det finns många olika skördefester här i Spanien, en av dem är den årliga apelsinfestivalen i Coín. Årets upplaga som är den tjugoförsta i ordningen går av stapeln nu på söndag den 21 maj.

I stort sett alla odlingslandskap i Spanien har olika skördefester, det kan handla om vinskörden, sparrisskörden eller när kastanjerna plockas. Gemensamt för alla är att det är genuint lokala festligheter och inte några turistfällor. Faktum är att på vissa av dem ser man inte en turist så långt ögat når. Apelsinfestivalen i Coín är en typisk sådan fest, den firas nu i maj för att markera slutet på apelsinskörden. Apelsinerna skördas i dessa delar av Spanien från oktober till maj då träden ger två skördar per år här i södra Spanien.

Coín ligger i ”Valle del Azahar" som är en sidodal till Guadalhorcedalen. Azahar är det arabiska namnet för blommor och i detta fallet syftar namnet på den näsbedövande doft som alla blommorna på citrusträden ger ifrån sig när de blommar. Dalen är till brädden fylld med apelsin, citron och mandarinträd som verkligen trivs i den bördiga jorden.
Festligheterna äger rum i centrala Coín i och runt torget ”la plaza Bermúdez de la Rubia ". Att ta sig till Coín är lätt, det finns bra vägar från Malaga, Fuengirola och Marbella. Med bil tar det cirka 30 minuter från alla dessa städerna, men det finns också bussförbindelse med alla städer runtomkring.

Program

ApelsinfestivalDet kommer att finnas stånd från ett 50 tal utställare i parken, alla är lokala producenter. Det blir hantverksmässigt gjorda getostar, bröd, godis, korv, hantverk, samt keramik som ju är en specialitet för området. Vissa av aktiviteterna, utställningen och en konstnärstävling startar redan tidigt på morgonen och klockan 11:00 är stan full med folk. Deltagarna i konstnärstävlingen samlas redan klockan 9:00 vid klostret Santa Maria och klockan 14:00 skall de kunna presentera sina alster på samma plats, prisutdelning sker under eftermiddagen.

De flesta aktiviteter börjar klockan 11:30 med att de lokala restaurangerna demonstrerar matlagning där varje recept har apelsiner som huvudingrediens. Det kommer att finnas workshops för alla åldrar där man kan utveckla sina färdigheter och göra desserter för den tävling som senare kommer att hållas.

Apelsinrelaterad tävlingKlockan 14:00 är det dags för olika provsmakningar som färsk apelsinsallad med torsk (även kallad malagueña) och den populära soppan "sopa hervía". Denna välsmakande maträtt är en rätt som skördearbetarna levde på förr i världen och lagas av det bästa som trädgården förmår. Grundläggande ingredienser är paprika, tomater, vitlök, dagsgammalt bröd och en skvätt olivolja (extra virgen). Allt tillagas av en erfaren kock, i år Felix Mesa med medhjälpare från brödraskapet Virgen de la Fuensanta .

Under dagen kan man också dricka färskpressad juice och prova någon av de desserter som görs för den stora desserttävlingen. Stadens konditorer är givetvis engagerade i tävlingen, men vem som helst kan delta, det gäller bara att göra en efterrätt där huvudingrediensen är apelsin.
Marknad
Bildtexter: Den övre bilden är den officiella postern för apelsinfestivalen, foto: Ayuntamiento de Coín. De övriga är från 2015-års upplaga av evenemanget, foto: J.Erixon (alla bilder utom den översta går att klicka på).
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255