Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-05-15

Det senaste om cyberattacken

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-05-15


Den omfattande IT-attack som sjösattes i fredags och som bland andra drabbade flera spanska storföretag, bland dem Telefónica verkar nu ha nått sin kulmen. Det har visat sig att det är världens hittills största och skadligaste virusattack, den har i skrivande stund spritt sig till mer än 200.000 datorer i 150 länder.

Microsofts chefsjurist Brad Smith betecknar attacken som en "väckarklocka". I ett blogginlägg slår han fasta att viruset Wannacry är en del av de sårbarheter som tidigare stulits från den nationella säkerhetsmyndigheten NSA i USA. Det finns fortfarande oro för fler attacker och mjukvarujätten Microsoft har beskyllt den amerikanska regeringen för att inte avslöja fler sårbarheter inom mjukvaran.
Detta är Wannacry
Viruset är en självspridande mask som utnyttjar ett känt säkerhetshål i Windows. Hålet kallas Eternal Blue och verktyg för att utnyttja buggen släpptes i mars av hackargruppen Shadow Brokers, som hävdar att de stulit koden från amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA. 
Wannacry infekterar drabbade datorer med ett gisslanprogram, ransomware, som låser filerna på datorn och kräver en betalning på 300 dollar i bitcoin. Utöver detta installeras också en bakdörr, Doublepulsar, som även det ska vara ett stulet verktyg från NSA.

Vem drabbas?
I detta fallet är det datorer som inte har sina operativsystem ordentligt uppdaterade. Microsoft släppte en patch för hålet i april, men många organisationer har uppenbarligen inte uppdaterat sina datorer. Dessutom kör många organisationer fortfarande Windows XP, trots att Microsoft inte släpper nya säkerhetsuppdateringar för det operativsystemet längre. Trots detta valde Microsoft att på fredagen ändå släppa en patch för Windows XP. Faktum är att en av tio datorer i världen kör Windowsversioner som inte längre uppdateras och får därmed inte tillgång till de säkerhetsuppdateringar som kan skydda mot attacker som den i fredags.

Vad man bör göra för att skydda sig
Se till att uppdatera operativsystemet, om du inte vet hur man gör så anlita någon som gör det. Uppgradera gamla utgångna operativsystem till modernare varianter (Gäller framförallt Windows XP och Vista), alternativt skrota datorn. Skaffa ett antivirusprogram och se till att det hålls uppdaterat. Var misstänksam mot e-post som du inte känner igen och klicka inte på misstänkta länkar.
Wannacry
Relaterad artikel från i Fredags:
Massiv cyberattack mot Spanien på fredagen

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255