Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-04-28

Aktuella festligheter i södra Spanien

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-04-28


Att feriasäsongen är i full gång har kanske de flesta inte kunnat undgå att märka, men det finns många lokala fester som kanske inte är så allmänt kända.

Många byar och städer i både Spanien och Sydamerika firar "Dia de la Cruz" (Majkorsdag) den 3 maj, framförallt gäller det landsbygdskommunerna. Många spanska kommuner väljer dessutom att utöka första och tredjemajfirandet till en vårfest "Fiesta de Primavera". Ett flertal byar och städer har också sin Romeria (pilgrimsvandring) nu på våren, en Romeria följs alltid senare upp med en Feria. Men många gånger är det Romerian som är det intressantaste och absolut det mest genuint spanska.


Av Jonny Erixon

Här kommer ett litet urval av de närmaste dagarnas festligheter

Ett tips för de som är med på firandet av de Internationella dagarna i Fuengirola, som vi har skrivit om tidigare, är att besöka någon av inlandsstäderna Coín eller Alhaurin el Grande. Där pågår olika aktiviteter under lite annorlunda och betydligt lugnare former.

Vårferian i CoínCoín

Coín firar sin vårfest "Fiesta de Primavera" från 28 april till och med den 3 maj, den 3 maj är det allmän helgdag i Coin. Det förekommer olika aktiviteter under hela vårfesten, tävling i grönsaksodling, idrottstävlingar, musik och dans, mat och dryck. Några höjdpunkter är 1 maj då jungfrun "Virgin de la Fuensanta” förs i procession från kyrkan San Juan Bautista till sitt Eremitage. Hela staden följer henne upp till helgedomen, där blir sedan jungfrun under hela maj månad. Den 2 maj är det barnens dag på feriaplatsen och rabatter för barn på alla åkattraktioner.
Nästa höjdpunkt är majkorsfirandet den 3 maj, då hela staden pryds med kors och blommor. Sedan besöks korsen av "Cristo del Perdón y la Vera Cruz”. När det blir kväll (20:00) fortsätter Kristusprocessionen sin vanliga tur hem till sin kyrka.
Feriaplatsen i CoínAlhaurín el Grande

Systerstaden till Coín är Alhaurín el Grande, städerna ligger inom synhåll från varandra och är ungefär lika stora, men ändå helt olika. Staden har redan haft sin vårferia den gick av stapeln redan första april men staden är framförallt berömd för sitt majkorsfirande. Där pågår festligheter både före och efter majkorsdagen den 3 maj, avslutningen är den 7 maj. Mer information (på spanska) finns här: www.santaveracruz.org
Romeria Villafranco del Guadalhorce 2017

Villafranco del Guadalhorce

En liten by med runt 750 invånare, den hör till Alhaurín el Grande men är mycket annorlunda och mycket spansk, men det bor faktiskt några få svenskar där (de kan dock räknas på ena handens fingrar). Den första maj firar byn sin Romeria nere vid floden Rio Grande, det är ett mycket trevligt familjeevenemang med sång, dans, mat och dryck. Folk kommer dit till fots, ridande eller med häst och vagn. Alla bjuds på sangria och paella, men annars så fungerar det som ett stort knytkalas, grannar och vänner slår sig tillsammans och firar sitt skyddshelgon ”Misa Rociera en Honor a la Patrona Mª Auxiliadora”.

Några tidpunkter för romerian: Deltagande ekipage samlas klockan 9:00 i byn och klockan 11:00 ger sig hela tåget med romeriadeltagare iväg mot festplatsen nere vid Rio Grande. Klockan 14:00 serveras det paella och sangria, det är Alhaurin El Grande kommun som bjuder. Klockan 16:00 är det traditionella tävlingar på hästryggen (vi har ännu inte deltagit i dessa, men det kommer). Klockan 18:30 blir det prisutdelningar för tävlingar och lotterier, sång och dans, därefter fortsätter festen in på småtimmarna.
Romeriadeltagarna anländer till Rio Grande
Tävling till hästBildtexter: Den översta bilden är från majkorsfirandet i Alhaurin El Grande, foto: Cofradía de la Santa Vera Cruz de Alhaurín el Grande. De två följande är dels den oficiella postern från vårferian i Coin och dels en bild från feriaplatsen, foto: Ayuntamiento de Coín. De två understa är från Romería de Villafranco del Guadalhorce, foto: Erixon Consulting.
 
Välkomna till Romerian i Villafranco del Guadalhorce den första maj – Svenska Magasinet kommer att ha minst 2 representanter på plats, vi kommer att ta oss dit tillsammans med våra grannar. Väl mött, Jonny och Anja Erixon.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255