Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-04-26

Svenskar i världen kritiska till höjd SINK-skatt

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-04-26

Som Svenska Magasinet berättade den 27 mars så föreslår den svenska regeringen i vårbudgeten att den särskilda inkomstskatten för utomlandsbosatta (SINK) -skatten återigen ska höjas till 25 procent.

I sitt senaste nyhetsbrev skriver föreningen Svenskar i Världen att de kommer att svara på Finansdepartementets remiss och ställa sig ytterst kritiska till förslaget om en höjd SINK-skatt. Svaret kommer att publiceras på föreningens webbplatswww.sviv.se inom kort.

SINK-skatten sänktes till 20 procent 2014 av den förra regeringen, efter att Svenskar i Världen med flera länge lobbat för det. Den drivande kraften bakom höjningen av skatten är Vänsterpartiet som hävdar att man med denna höjning ska minska klyftorna i samhället.

Att svenskar som bosatt sig utanför Sverige och betalar SINK-skatt är en höginkomsttagande grupp är ett påstående utan grund, skriver föreningen som efter undersökning funnit att hela 61 procent av de som betalar SINK-skatt är pensionärer.

Bruttomedelinkomsten för pensionärer är 17.900/månaden och för pensionärer som betalar SINK-skatt är den endast 10.082kr/månad enligt statistik från Skatteverket. Detta är en indikation på att majoriteten av de som betalar SINK-skatt inte alls är höginkomsttagare, skriver föreningen Svenskar i världen och tillägger, hur en ökning av denna grupps skattesats bidrar till mindre klyftor i samhället är fortsatt oklart.

Svenskar i Världen är sedan långt tillbaka kritiska till den relativt höga SINK-skatten. Den som betalar SINK-skatt får inte särskilt mycket för sina pengar. Varken den förvärvsarbetande eller den pensionär som betalar SINK-skatt har tillgång till den svenska välfärden.

Det är således rimligt att den som inte har tillgång till Sveriges välfärdssystem har en lägre skattesats. Den förslagna höjda SINK-skatten syftar till att öka statens inkomst, men det finns en risk att en höjd SINK-skatt i kombination med låg nytta för den som betalar medför att utlandssvenskar hellre betalar lokal skatt. I sådant fall får skattehöjningen i realiteten en rent av negativ effekt på Sveriges finanser.

Fler ska betala statlig skatt till Sverige – även Spaniensvenskar


 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255