Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-04-21

Vågor raserar mur till gamla svenskkvarteret Sacaba Beach

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-04-21

Peppes Bar har fått in vatten och sand. Just nu håller de på att pumpa vatten. Vi har bara väntat på att muren skulle rasa, säger svensken Crister Hofstedt i Sacaba Beach i västra delen av Málaga som drabbats hårt av havsstormen som rasar på den spanska Solkusten och som beskrivs vara den kraftigaste på 20 år.

Av Ola Josefsson

Havsstormen har intensifierats och det har uppmätts vågor på 7,76 meter vid Málagakusten. Bostadsområdet Sacaba Beach ligger närmast havet och har också drabbats hårdast i samband med att delar av en mur har rasat. Hela området har förvandlats till en lagun skriver lokala medier.

Det var tidigt i morse som muren gav vika. Samtidigt bröts elektriciteten för flera boende i området rapporterar Diario SUR på sin nätupplaga. Vatten har trängt in i lokaler i området. Polisen fick undsätta en husbil som hade fastnat i sanden när havet drog med sig sandmassor. Polis har spärrat av flera tillfartsvägar i området.

Vågor för med sig sand in i bostadsområdet.
- Ifjol rasade en del av muren, på vänstra sidan om Pepes Bar, nu var det dags för högra sidan, berättar Crister Hofstedt på telefon från Sacaba Beach.

Kommunen fyllde på med sand inför påsken. Nu ligger sanden i baren.
- Problemet är att muren inte har förstärkts. Kommunen lägger på ny sand och detta upprepas efter varje havsstorm. Muren saknar armering. Det var bara en tidsfråga att den skulle rasa. Ingen har kommit till skada, säger Crister Hofstedt till Svenska Magasinet.

Crister Hofstedt har ett radhus i Sacaba Beach sedan 1988. Bostadsområdet uppfördes på 1960-talet och då var det mest svenskar som köpte här. Numera är det omkring fem svenskar som bor i området.

Sacaba Beach var svenskkolonins första samlingspunkt. Av de första 170 bostäderna som byggdes bodde det svenskar i 110. Här lekte Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt som barn.

De västra delarna av Málaga har drabbats värst. Vågor har tagit sig in på strandpromenaden utmed La Misericordia och Huelin och fört med sig sand och död fisk. Vatten har trängt in i flera strandbarer. Även stadsdelarna La Malagueta, La Caleta, Pedregalejo, El Palo och Baños del Carmen har drabbats.

Väderlekstjänsten Aemet har utlyst en klass 2-varning eller en så kallad ”aviso naranja”. Väderleksvarningen är utfärdat fram till midnatt.

(Foto: Läsarbild Crister Hofstedt)
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255