Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-04-10

Slut med att släppa en föredömlig fånge under påsken efter 257 år

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-04-10


En 257 år gammal tradition med att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga i samband med påsken har gått i graven. Traditionen att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga till ära för helgonet El Rico som brödrasällskapet Nuestro Padre Jesús el Rico i Málaga härstammar från 1759.

Nu säger justitiedepartementet och ministerrådet nej och stoppar den gamla traditionen. Styrelsen för brödrasällskapet Cofradía de El Rico höll på söndagen ett krismöte där man beslutade att följa den nya riktlinjen från justitiedepartementet. Däremot kommer en fånge att frisläppas efter påskeckan Semana Santa skriver Diario SUR på måndagen.

Ifjol var det en kvinna som blev frisläppt för första gången sedan 1986. Hon blev frisläppt till minne av helgonet El Rico. Hon var dömd för rån.

Traditionen att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga till ära för helgonet El Rico som brödrasällskapet Nuestro Padre Jesús el Rico i Málaga härstammar från 1759.

Då fick påskprocessionerna i Málaga ställas in på grund av en epidemi. Men fångarna i Málagas fängelse ville annat. De bad om frisläppning för att få bära statyn av den döde Jesus genom staden. Men något tillstånd fick de inte.

Fångarna trotsade varningarna om pest och sjukdom och bröt sig ut ur fängelset. Därefter bar de statyn genom Málagas gator varefter de frivilligt återvände till fängelsets hålor.

Den dåvarande kungen, Carlos III de Borbón, såg detta som ett mirakel och blev så imponerad då han hörde om fångarnas insats. Kungen föreslog att varje år skulle en fånge frisläppas som hade gjort sig förtjänst av en ny möjlighet i frihet. Fången blir frisläppt genom ”Nuestro Padre Jesús El Rico”.

När Juan Carlos I blev kung i Spanien 1975 beslutade den spanske monarken att traditionen från Carlos III:s dagar med en frisläppt fånge skulle återupptas.

Nu har justitiedepartementet bestämt att frisläppandet av en fånge inte ska ske i samband med påskprocessioner. Däremot kan ett frisläppande av en föredömlig fängelseintern ske efter påsk något som brödrasällskapet El Rico har gått med på.

I Spanien är det totalt sju brödrasällskap som frisläpper en fånge i samband med påskveckan. Det nya beslutet gäller samtliga.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255