Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-04-03

Gibraltar blir bricka i brexitförhandlingarna

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-04-03


Den brittiska klippan vid spanska solkusten är återigen i hetluften. Denna gången som spelbricka i förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde. Europeiska rådet meddelade i går på Malta att Spanien kommer att ha vetorätt i avtal som rör Gibraltar.

”Inget avtal mellan EU och det Förenade kungadömet gäller Gibraltars territorium om inte ett avtal nås mellan Spanien och Storbritannien”, heter det i ett utkast för EU-riktlinjer. Om utkastet blir antaget så kommer ingen överenskommelse att gälla Gibraltar innan först Spanien och Storbritannien har enats om det.

I praktiken betyder detta att Spanien kan sätta stopp för Gibraltars möjligheter att ta del av de handelsavtal som Storbritannien förhandlar fram med EU. Det är också ett tecken på att EU tar Spaniens sida, ett medlemsland, i dispyten om Gibraltar.

På Gibraltar är man inte glada åt att bli spelbricka i brexitförhandlingarna. "Det här är ett onödigt, oberättigat och oacceptabelt förslag som diskriminerar Gibraltar och dess folk. Det är ränker från Spaniens sida som folket i Gibraltar kunde förutse", säger Gibraltars regeringschef Fabian Picardo till The Guardian. Den spanska regeringen är däremot nöjd med att EU tar Spaniens parti. "Det här är vad ville och vad vi har sagt ända från början", säger den spanska regeringens talesman Íñigo Méndez de Vigo.

I morgonens nyheter på Euronews hörde man ett mycket uppskruvat tonläge från Storbritannien. Den brittiske parlamentsledamoten Michael Howard drog paralleller med Falklandskrisen och sa att "han är övertygad om att premiärminister Theresa May är beredd att gå i krig för att försvara Gibraltar". Den spanske utrikesministern däremot sa att "Spaniens regering är något förvånad över tonen i kommentarerna som kommer från Storbritannien, ett land som är känt för sitt lugn ".


Fakta om Gibraltar

Storbritannien intog Gibraltar som har ett strategiskt läge där Medelhavet möter Atlanten vid spanska tronföljdskriget 1704 och fick området vid freden i Utrecht 1713. Spanien har länge krävt att få tillbaka Gibraltar, men Storbritannien vägrar så länge Gibraltarborna inte samtycker. I en folkomröstning 2002 röstade 99 procent av befolkning mot förslaget om förhandlingar mellan London och Madrid om delat styre. Gibraltar har cirka 32 000 invånare och territoriet är på 6,8 kvadratkilometer. Vid omröstningen om Storbritanniens utträde ur EU röstade 96% av Gibraltars invånare för att stanna kvar i EU.

 

Skicka till en vän

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255