Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Best home

Nyhet 2017-03-31

Mallorca förbjuder uthyrning av lägenheter till turister

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-03-31


Från och med i sommar kommer staden Palma de Mallorca att förbjuda hus och lägenhetsägare att hyra ut sina lägenheter till turister. Staden varnar fastighetsägarna att uthyrning av olicensierat boende kan ge böter på upp till 40.000 €.

Det är vice borgmästaren med ansvar för stadsplanering Antoni Noguera som tillkännager åtgärden som ett sätt att begränsa priserna på bostäder, som har blivit allt för dyra för många av lokalinnevånarna. Syftet är att begränsa prisstegringarna, de genomsnittliga hyrorna har stigit 7,5% under det senaste året, folk betalar idag cirka 11 € per kvadratmeter.

Åtgärden är kontroversiell eftersom i teorin kan bara de regionala myndigheterna lagstifta i denna frågan. Men borgmästaren José Hila har beslutat att inte vänta på den lag som har utlovats av regionalregeringen för Balearerna. Regionalregeringen på Balearerna arbetar med en lagstiftning som kommer att reglera turistuthyrningen till att bli tillåten på bara vissa delar av varje ö, men Palma de Mallorca inför nu ett generellt förbud för hela kommunen.

Palma de Mallorca försöker också bekämpa den växande populariteten för homsharing-webbplatser som Airbnb, något som många använder för att hyra ut informellt, men detta är helt förbjudet i stadens hyreslag. (Även Barcelona är på krigsstigen mot Airbnb och Homeaway, de har utfärdat 600.000 € till dem vardera för att de gör reklam för olicensierat turistboende.)

En kommunal studie visar att för närvarande finns det 3.191 bostäder som används för turistuthyrning, av dessa är 90% oreglerade. "Det finns inte ett enda turistinriktat flerfamiljshus i Palma de Mallorca som har licens", säger Noguera.


Problemet med de dyra hyrorna på Balearerna påverkar inte bara lokalinnevånarna utan också de arbetare som pendlar mellan fastlandet och öarna. Polisfacket sa förra veckan att de har svårt att få poliser utstationerade på Mallorca och Ibiza att stanna eftersom de har svårt att hitta prisvärt boende. Också fackföreningarna UGT och CCOO säger att många arbetare inom hotell och restaurangbranschen ger upp sina sommarjobb eftersom de inte hittar någonstans att bo.
Palma de MallorcaBildtexter: Övre bilden är en gatubild från Palma de Mallorca och nedre bilden visar vy över staden från havet.

 

Skicka till en vän

MISSA INGA NYHETER! Prenumerera på vårt @-NYHETSBREV

Prenumerera!

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2019 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255