Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-02-10

Celebert besök i Málaga

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-02-10

Nao Victoria var det första fartyg som seglade jorden runt, en exakt replika av det fartyget kommer att ligga till allmänt beskådande i Málaga hamn mellan den 10 – 19 februari. Fartyget har påbörjat en rundresa till olika europeiska hamnar och första stoppet är i Málaga, det är fyra år sedan fartyget senast besökte staden.

Fartyget ligger vid Muelle uno (pir 1) och det går bra att besöka fartyget från fredagen den 10 till söndagen den 19 februari mellan klockan 10:00 och 18:00. Inträde för vuxna är tre euro, för barn mellan fem och tio år kostar det en euro. Besökarna kommer att få insikt i historien, detaljer, manövrer och hur det var att leva på fartyget. De kommer också att kunna tala med och få del av den nuvarande besättningens erfarenheter. Fartygets kapten Ignacio Villegas har en besättning på tolv man till sitt förfogande.

Fartyget
Fartyget är en tremastad Karack och byggd i trä, den är drygt 26 meter lång och strax över 7 meter bred. Nao VictoriaReplikan byggdes 1991 i Isla Cristina (Huelva) inför världsutställningen 1992 i Sevilla. För att fira världsomseglingen och sprida kunskap om de spanska upptäckarna startade fartyget en ny världsomsegling 2004, den 43.282 km långa resan varade i två år varvid 17 länder besöktes. Det var den första världsomsegling som har gjorts av en replika av ett historiskt skepp.

Kort om den första världsomseglingen
Ferdinand MagellanVid världsomseglingen som startade den 10 augusti 1519 var besättningen 42 sjömän under befäl av kapten Luis de Mendoza. Victoria ingick då i en flotta på fem fartyg under befäl av Ferdinand Magellan, varav Victoria var det näst minsta. Under resan dödades Luis de Mendoza i ett myteri och Ferdinand Magellan dog av ett spjut i bröstet på Filippinerna, befälet övertogs då av kapten Juan Sebastián de Elcano. Det var bara Victoria som kom tillbaka till hemmahamnen Sanlúcar de Barrameda den 6 september 1522. Det var då bara 18 överlevande av besättningen samt fyra indianer ombord (totalt var de ca 260 besättningsmän på fartygen vid utresan).


Det har byggts tre replikor av Nao Victoria, förutom det spanska skeppet så finns ett i Chile och ett i Argentina. Men dit är det kanske lite för långt att åka för de flesta, så väl mött i Málaga.
Den första världsomseglingen
Bildtexter: Bilderna på Nao Victoria är från förra besöket i Málaga, foto: Anja Erixon. Bilden på Fernado Magellan är ett litografi från 1841 av Charles Legrand och återfinns på Portugals nationalmuseum. Kartbilden från världsomseglingen är producerad av Sémhur, Wikimedia Commons.  

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255