Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-01-06

Fler religiösa samfund än katolska kyrkan kan få statsbidrag

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-01-06

Trots att Högsta domstolen har avfärdat ett tidigare förslag om att fler religiösa samfund än katolska kyrkan ska få bidrag via kyrkoskatten tänker Spaniens högerregering presentera ett nytt förslag som gör att skattepengar kommer fler samfund till del. Det skriver Diario SUR på fredagen.

Den spanska regeringen vill söka samförstånd mellan religiösa samfund och finansdepartementet och landets justitieminister Rafael Catalá vill skapa förutsättningar för individers religionsfrihet. Och det gäller bland annat direktfinansiering som hittills endast katolska kyrkan har åtnjutet.

Sedan tidigare hade föreningen för evangeliska sammanslutningar Ferede (Federación de Entidades Religiosas Evangélicas de España) föreslaget att fler religiösa organisationer än katolska kyrkan skulle få statsbidrag via kyrkoskatten.

Det har Högsta domstolen avvisat med argumentet att tillvägagångssättet endast är reserverat för den katolska kyrkan genom de avtal som den spanska staten har med Heliga stolen. De övriga religiösa samfunden har inte detta avtal menar Högsta domstolen, Tribunal Supremo.

Trots utfallet från Högsta domstolen vill Spaniens justitiedepartement gå vidare och se över lagen så att fler samfund i Spanien i framtiden får bidrag via kyrkoskatten.

Som skattebetalare i Spanien kan du inte välja att inte betala kyrkoskatten men du kan välja vart du vill betala den. Den kan betalas antingen till katolska kyrkan eller till en grupp icke vinstdrivande organisationer (NGOs) som exempelvis Röda Korset.

Och på deklarationen kan skattebetalarna kryssa i en ruta om personen önskar att skatteåterbäringen ska gå till ”Iglesia Católica”, den katolska kyrkan. Nu vill Spaniens högerregering att det ska finnas fler alternativ och nämner sju etablerade religioner i Spanien som muslimer, judar, protestanter, buddhister, mormoner, Jehovas vittnen och ortodoxa.

”Vi känner oss diskriminerade. Minoritetsreligioner som skattebetalare tillhör har inte samma möjligheter som katoliker som får fördelar med kyrkoskatten på 0,7 procent”, säger Jorge Fernández, talesperson för Ferede.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255