Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2016-12-15

Sveriges honorärkonsulat i Granada stänger

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2016-12-15


Vid årsskiftet stänger det svenska honorärkonsulatet i Granada. Den svenska honorärkonsuln Christina Lindemark går i pension och därmed upphör honorärkonsulatet.


Av Ola Josefsson

Sedan 1992 har Christina Lindemark varit svensk honorärkonsul i provinsen Granada och för Spaniensvenskar i Almuñécar på Costa Tropical. Från årsskiftet stänger honorärkonsulatet i Granada. Christina har jobbat som översättare till vardags.

- Det har varit mycket jobb och mycket givande. De flesta svenskar klarar sig själva, de behöver hjälp bara om det blir något problem. En del har ju brutit benen vid skidåkning i Sierra Nevada.
- Jag har fått hjälpa till i samband med giftermål, födslar och när folk avlider. Jag har även lämnat ut pass och hjälpt svenskar med ID-kort, säger Christina Lindemark till Svenska Magasinet.

Vad minns du bäst efter 24 år som honorärkonsul?
- Att ha hjälpt till och varit till nytta vid nödsituationer. Jag har haft bra kontakt med ambassaden i Madrid. Som honorärkonsul är man oavlönad men det har varit ett sätt för mig att hålla kontakten med hemlandet.

Nyligen kom beskedet från Utrikesdepartementet i Stockholm att småkonsulat ska läggas ned.
- Mitt förordnande gick ut i somras och i egentligen skulle jag fortsatt två år till plus att jag hade fått ansvar för provinsen Almería. Nu kommer även honorärkonsulatet där att läggas ned.

Det var inte länge sedan Christina Lindemark var i Stockholm på konsulkonferens tillsammans med tio andra honorärkonsuler från Spanien. Även honorärkonsuler från Turkiet, Grekland och Italien var i Stockholm, totalt ett fyrtiotal. Det var audiens på slottet och mycket annat. 

I Granada har Christina Lindemark i första hand hjälp Eramus-studenter och språkstudenter. Det har varit mycket kontakter med universitet.
- Även spanjorer på väg till Sverige ha önskat information och upplysning inför resan som hur man ordnar bostad i Stockholm exempelvis eller vid andra universitet i Sverige.

Christina Lindemark har varit en omtyckt svensktalande honorärkonsul för svenskar i provinsen Granada som nu i stället får vända sig till honorärkonsulatet i Málaga. Hon har varit uppskattad av svenskarna på Costa Tropical och organiserat föreläsningar, vandringar, utflykter och kultur. 

Vad tänker du göra efter pensioneringen?
- Jag bor kvar i Granada. Eftersom jag har samma telefonnummer tar det väl ett tag innan jag blir lämnad i fred.

Även det svenska honorärkonsulatet i Almería stänger alltså. Det blir honorärkonsulatet i Málaga som tar över och även det i Cartagena för de i provinsen Almeria som har närmre dit.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255