Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2016-09-06

Efterlyst svensk ekobrottsling greps i Altea

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2016-09-06


Han greps första gången i Alicante-området 2007 och dömdes i tingsrätt och hovrätt till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. I avvaktan på verkställighet hade han anmälningsplikt till polisen och reseförbud. Mannen avvek innan fängelsestraffet verkställdes och reste tillbaka till Costa Blanca 2009 varifrån han har fortsatt sin brottsliga verksamhet. I torsdags strax efter klockan 14 greps 60-årige Sven Petersson i Altea.


Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla


Jesús Pastor, vid Guardia Civils presstjänst, bekräftar för Svenska Magasinet att en 60-årig svensk har gripits in Altea.
- Mannen var internationellt efterlyst av de svenska myndigheterna och han greps i Altea i torsdags.

En europeisk arresteringsorder var utfärdad på mannen som fanns med i Schengens informationssystem. Gripandet bekräftas också av FAST-gruppen vid Rikskriminalpolisen i Sverige som Svenska Magasinet har varit i kontakt med under tisdagen.
Enheten som går under förkortningen FAST är stationerad på den Internationella Sektionen som ligger under Rikskriminalpolisen i Stockholm. FAST är den enhet som arbetar med att spåra och lokalisera efterlysta svenskar utomlands.

När Sven Petersson greps i torsdags var han tillsammans med två tidigare dömda ekobrottslingar, en svensk och en norsk medborgare. Dessa är inte gripna.

Den 60-årige Sven Petersson dömdes i slutet på 2008 för grova bokföringsbrott. Med hjälp av flera bolag lurades svenska staten över 20 miljoner SEK. I väntan på att avtjäna fängelsestraffet på tre år återvände mannen till Costa Blanca-kusten.

Här har han varit aktiv med att startat utländska bolag och hjälpt andra kriminella att gömma och tvätta pengar. Som Svenska Magasinet kunde avslöja i maj 2012 var mannen länkad till två bolag på internet, www.bolagskonsulten.com och www.konkursakuten.com.
Dessa företag har en boxadress på Brevia som är identisk med en boxadress han använde vid gripandet 2007 enligt svensk polis. En ökänd adress för kriminella personer.

Med torsdagens gripande av Sven Petersson i Altea har samtliga efterlysta svenskar gripits sedan 2011. Det året inledde svensk rikskriminalpolis ett utökat samarbete med sina spanska kollegor vid Guardia Civil med att lokalisera efterlysta svenskar som uppehöll sig i Spanien.
- Sedan 2011 har Spanien blivit rensat på efterlysta svenskar. Från början var det omkring 20 personer och med det senaste gripandet är alla inplockade, säger en kriminalinspektör vid FAST-gruppen vid Rikskriminalpolisen till Svenska Magasinet.

Gripandena är frukten av ett utökat och lyckat samarbete mellan den svenska och spanska FAST-gruppen (Fugitives And Special Targets).

Fast-gruppen i Sverige berömmer sin spanska kollegor.
- Vi har haft ett mycket bra samarbete och vi är tacksamma för Guardia Civil som hjälpt oss mycket. De är otroligt skickliga och engagerade, säger inspektören på FAST-gruppen i Sverige.

Enbart under 2013 greps åtta svenskar som var efterlysta för mord, narkotikabrott, sexbrott och bedrägerier. Det visar siffror från spanska Inrikesdepartementet. 

Totalt grep spansk polis 317 efterlysta personer det året. En klar majoritet av de kriminella var utlänningar. Av 317 var 270 efterlysta från andra länder som Rumänien (45), Storbritannien (35), Italien (27), Frankrike (22) och Tyskland (21) förutom andra länder som exempelvis Sverige (8). 

Foto: Guardia Civil grep den efterlyste 60-årige svensken i Altea på Costa Blanca i torsdags (Foto: Guardia Civil)

(Uppdaterad 7/9/2016)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255