Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Best home

Nyhet 2016-06-24

Brexit – dålig nyhet för Solkusten och för residenta britter

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2016-06-24

Färre brittiska turister och investeringar på kusten. Det kan bli resultatet av att Storbritannien lämnar EU. Brittiska turister är den största och viktigaste gruppen turister med en stark köpkraft. Vad kommer att hända framöver?

Den frågan ställer sig många inom turistnäringen på Costa del Sol och i övriga Spanien idag. Javier González de Lara som är president i Andalusiens företagarförening CEA (Confederación de Empresarios de Andalucía) har tidigare sagt att det skulle föra med sig allvarliga konsekvenser för den spanska ekonomin om Storbritannien lämnar EU. Färre brittiska turister skulle välja Spanien.

Redan på fredagen kom beskedet att det brittiska pundet har rasat i värde. På bara ett dygn har det alltså blivit dyrare för britter att semestra i Spanien.

Ifjol spenderade brittiska semesterfirare 14.000 miljoner euro under sina besök i Spanien vilket var en uppgång med tio procent jämfört med året innan.

Brittiska semesterfirare står för 20,9 procent av samtliga intäkter från utländska turister skriver Diario SUR på fredagen.

Även antalet brittiska investeringar på Costa del Sol väntas minska. Bakom flera fastighetsprojekt på kusten står investerare från Storbritannien.

I dagsläget är 50.530 brittiska medborgare residenta i 96 av Málagaprovinsens 101 kommuner. 20 procent av dessa bor i Mijas medan 40 procent är uppdelade i kommunerna Fuengirola, Benalmádena, Estepona, Marbella och Alhaurín el Grande.

Att Storbritannien lämnar EU betyder också dåliga nyheter för bosatta britter i Spanien. För dessa väntar nu osäkerhet när det gäller den allmänna hälsovården. Rätten till det europeiska allmänna sjukförsäkringskortet kan komma att upphöra om inte Storbritannien lyckas att förhandla sig till samma avtal som Norge.

Annars kommer behovet av privata försäkringar att öka, en lyx som inte alla har råd med.

Brittiska medborgare som är residenta i Spanien kan också gå miste om rättigheten att delta i spanska kommunalval i fortsättningen. Skattefrågor, uppehållstillstånd och pensionsförmåner är andra områden som osäkerhet uppstår kring.

Men den stora frågan är kanske ändå: Vad händer med Storbritannien? Kan detta vara början på slutet? I Skottland är det en klar majoritet, 62 procent, som vill vara kvar. Krav kommer att resas på en folkomröstning om Skottlands självständighet.

 

Skicka till en vän

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2019 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255