Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2016-06-09

Svenska fann asiatisk tigermygga i turistparadiset Carihuela

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2016-06-09


Igår inkom den första rapporten om den asiatiska tigermyggan från en svensk på kusten. Det var Åsa Berglin i turistparadiset La Carihuela i Torremolinos som blev utsatt för myggan som riskerar bli en plåga.


Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla


”I morse (igår, red. anm.) fann jag en tigermygga - eller om jag ska säga att den fann mig - i Torremolinos nära Carihuela. Jag läste om dem i Svenska Magasinet och det råder ingen tvekan. Svart- och vitrandig på ben och kropp” meddelar Åsa till Svenska Magasinet.

Under torsdagen inkom det ytterligare rapporter från svenskar som påträffat den asiatiska tigermyggan i Fuengirola och Elvira i Marbella kommun.

Det kommer allt fler rapporter om att den asiatiska tigermyggan har etablerat sig på kusten främst runt floden Guadalhorce mellan Málaga stad och flygplatsen. Den har observerats i Alhaurín, Torremolinos, Benalmádena, Campanillas och östra delen av Málaga som Guadalmar och de gamla svenskkvarteren Sacaba Beach.

Både regionalregeringen Junta de Andalucia och Málaga kommun är engagerade med att hitta ursprunget till att myggan har kommit till kusten. Insektsspecialister och biologer vid myggkontrollen i Huelva ska komma till kusten för att kartlägga myggans platser och hur den ska bekämpas.

”I nuläget tycks det som att myggans ursprung sedan observerades första gången är floden Guadalhorce vilket är en naturlig miljö” säger Raúl Jiménez, kommunalråd för miljövård.

Den asiatiska tigermyggan beskrivs som svår att bekämpa då den sprider sig fort. En hona kan lägga mellan 700 och 100 ägg.

Myggan tillhör familjen Aedes och har förmågan att sprida sjukdomar som denguefeber eller gula febern. Myndigheterna säger å andra sidan att invånare i Spanien inte behöver oroa sig.

De första asiatiska tigermyggorna upptäcktes första gången i Katalonien i nordöstra Spanien 2004. De kom troligtvis från Frankrike och Italien.

”Vi får vänja oss vid att det är en art som har kommit för att stanna. Den är mycket svår att utrota och anpassar sig till miljöer och vår fauna” säger en expert.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255