Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2016-04-27

Nyval första gången i Spaniens moderna historia

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2016-04-27


På tisdagskvällen meddelade kongressens talman, Patxi López, efter att samtliga partiledare hade blivit inbjudna till kung Felipe VI för en tredje samtalsrunda, att det blir nyval i Spanien. Det blir första gången i Spaniens moderna tid som landet utlyser ett nyval då inget parti har lyckats med att hitta stöd i parlamentet för att bilda en regering.

Den spanske monarken Felipe VI kommer enligt artikel 99.5 i konstitutionen att upplösa parlamentet 2 maj och utlysa nyval 26 juni. Först den 20 juli kan en ny regering vara på plats.

Fyra månaders förhandlingar efter valet 20 december, som gav ett oklart politiskt läge, har inte gett något resultat. Det betyder att den nu tillförordnande lagstiftande regeringen som är den elfte i ordningen blir den kortaste, inte ens sju månader. Mellan åren 1977 till 1979 hade Spanien en regering som varade ett år och åtta månader.

Flera av partiledarna som var inbjudna till kungahuset Zarzuela för en tredje samtalsrunda uttryckte sin oro för det politiska dödläge som råder i Spanien. Det är tal om en fullständig politisk blockering och enligt talmannen Patxi López finns det ingen politisk överenskommelse.

Ledarna för de fyra största partierna, Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias och Albert Rivera skyller på varandra. Hårdast tonläge hörs hos Pablo Iglesias som lägger hela skulden på PSOE att det blir nyval. Enligt det vänsterorienterade protestpartiet Podemos partiledare ville inte PSOE acceptera det reformprogram som låg till grund för en ny regering.

De senaste opinionsundersökningarna visar att stödet har minskat för Podemos och ökat för det liberala mittenhögerpartiet Ciudadanos. Även Partido Popular och PSOE ökar något.

(Foto: © Casa de S.M. el Rey)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255