Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2016-01-25

Ingen varning för tsunami utfärdad

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2016-01-25


Efter jordskalvet i morse har många undrat över varför inte myndigheterna utfärdat en tsunamivarning. Men enligt det nationella geografiska institutet IGN (Instituto Geográfico Nacional) fodras det ett skalv på mellan 6,5 till 6,7 för att en sådan varning utfärdas. Systemet ” Tsunami Early Warning System” finns bland annat för Medelhavet.

Tsunami är inte vanliga i den delen av Medelhavet som har drabbats av flera jordskalv senaste tiden och som går under namnet ”Mar de Alborán” skriver dagstidningen Diario SUR. Risken för tsunami är väldigt liten.

Varken dagens jordskalv som mätte 6,3 eller torsdagens på 4,9 har lett till att myndigheterna har aktiverat tsunamiprotokollet.

En grupp forskare vid EDANYA på Universidad de Málaga (UMA) har med hjälp av en datorsimulering undersökt hur lång tid det skulle ta innan en tsunamiflodvåg skulle nå Málaga.

Mar de Alborán heter det område som ligger i Medelhavet mitt emellan Marocko och Spanien. Här går också den spricka som skiljer de olika kontinentalplattorna åt. Om ett jordskalv inträffar i detta område skulle en tsunamiflodvåg nå Málaga inom 12 till 40 minuter.

Enligt Jorge Macías som uttalar sig för den spanska nyhetsbyrån EFE så finns det två typer av mekanismer som utlöser en tsunami. Det kan vara en jordbävning av större intensitet än den som inträffade i Japan för några år sedan.

Den andra typen och som är mer trolig runt Mar de Alborán som är ett område med en del seismisk aktivitet är att en jordbävningar kan orsaka jordskred som genererar en tsunami.

Spanien tillsammans med 31 länder har tidigare deltagit i en FN-stödd test av system som ska varna för tsunami i nordöstra Atlanten och Medelhavet, platser som har seismisk aktivitet.

Under årens gång har det inträffat kraftiga jordskalv som orsakat flodvågskatastrofer (bilden). I området mellan Azorerna och Gibraltar inträffade ett kraftigt jordskalv 1755 som orsakade en flodvåg som ödelade stora delar av Lissabon. 1908 orsakade en tsunami att 85.000 människor omkom i Messina i Italien.

Svagare tsunami har observerats på senare tid bland annat utanför Algeriets kust 2003.

Syftet med tidigare övningar är ”att säkerställa en effektiv kommunikation mellan regionala och nationella centrum och tsunami-varningarnas kontaktpunkter” enligt ett tidigare pressmeddelande från UNESCO.


 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255