Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

September 2019

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Är sommaren verkligen slut?

JA, DET BEROR PÅ VAR MAN BEFINNER SIG OCH HUR MAN SER PÅ SAKEN. När du läser det här numret av tidningen finns det säkert en och annan svensk som hemma i Svedala förbereder sin trädgård – om man har en sådan – för den ankommande vintern. Och förmodligen har löven på träden börjat anta en fantastisk färg, innan de sedan singlar ner mot marken.


De första åren i Villa Collins 1971-1972 Klass 5-6

Grattis Svenska skolan Fuengirola 50 år!

Svenska skolan i Fuengirola eller Skeppareskolan startade 1969 och har sedan dess tillhört de större svenska utlandsskolorna. Mycket har förändrats. På den tiden fanns inga gäststudenter och inget gymnasium. Trots det låg antalet elever på över 200 läsåret 1972/73 och var då Sveriges största utlandsskola. Men den svenska regeringen såg med ogillande att svenska skolor växte på de spanska turistorterna.


Svenska skolan får ett bra betyg i den senaste rapporten från Skolinspektionen

Bra betyg i senaste rapporten från Skolinspektionen

Svenska skolan i Fuengirola som firar 50 år får ett bra resultat i den senaste rapporten som Skolinspektionen sammanställde efter sitt senaste besök våren 2018. En rapport som visar att skolan i Fuengirola är på rätt väg.


I flera församlingar i Svenska Kyrkan i utlandet jäser det och personalen går på knäna.

Präst på Costa del Sol stämmer Svenska kyrkan

Mikael Jönssons fortsatta anställning som kyrkoherde vid Svenska kyrkan på Costa del Sol hänger i luften. Enligt SKUT i Uppsala går kontraktet ut vid nyår. Jönsson menar å sin sida att det finns ett muntligt avtal fram till december 2027 och stämmer SKUT i ett tvistemål i Uppsala tingsrätt för fastställelsetalan och fullgörelsetalan av anställningsavtal samt skadestånd.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – svensk krona skvalpar

För oss som är bosatta och arbetar i Spanien, och som lägger några semesterveckor i Sverige har det blivit billigare. Men motsatt så är det dyrare. Kan tänka mig att en och annan mäklare i Spanien undrar hur fastighetsmarknaden och försäljningen till svenskar utvecklas under vinterhalvåret 19/20. En indikation på det kommer vi att se vid fastighetsmässorna Köpa Hus Utomlands i Stockholm, Göteborg och Malmö.


Svenska Magasinet i Spanien

Felicia kåserar: Ris eller ros?

När jag nyligen stötte på Ola från Svenska Magasinet nämnde han ”kåserier” och i ärlighetens namn var jag tvungen att gå hem och googla vad det nu betydde. Sagt och gjort så beslöt att jag skulle skriva en… men vad ska den handla om?


Svenska Magasinet i Spanien

Upptäck Spanien: Almería matstad 2019

Hösten är den bästa årstiden i Spanien. Våren är vackrast men hösten är skönt varm. Almería i det sydöstra hörnet av Iberiska halvön är årets matstad i Spanien. Förutom att gå en upptäcktsfärd i gastronomins värld finns här omväxlande utflyktsmål.


Deserts Spring

Golf i Almería: Dramatik och upplevelser i ökenlandskap

En entusiastisk golfare vill upptäck nya utmanande och spännande golfbanor. Vi åkte till Almeríaprovinsen i sydöstra Spanien för att leta efter lite nya golfupplevelser och det skulle visa sig bli trevligt.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Hur lång tid tar det att sälja min fastighet?

Denna artikel riktar sig främst till er som redan äger, och går i tankar om att sälja ert boende här på kusten. Givetvis är innehållet lika viktigt för er som funderar på att köpa en bostad och som ni kanske behöver hjälp med att sälja i framtiden!


Marknadsobservation: Kina – vän eller fiende? Hur påverkas Sydeuropa av handelskonflikten?

Efter hundra år med ideologiskt krig där kommunistiska och marknadsekonomiska idéer har tävlat om hur man bäst organiserar en ekonomi, bör man ställa sig frågan, är det möjligt för en västerlänning att bilda sig en balanserad syn på Kina? Förmågan att rationellt och balanserat bedöma vår ideologiska vän/fiende i öst är sannolikt mycket begränsad. Och kan det vara relevant att fråga sig om en balanserad syn är önskvärd eller vill vi bekvämt befästa de åsikter vi redan har?


Svenska Magasinet i Spanien

Fråga om juridik: Vi står i begrepp att flytta till Solkusten och har några frågor...

Vi är en svensk familj som är på väg att flytta till Costa del Sol och försöker få lite klarhet i vad som gäller beträffande skattskyldighet, vilka handlingar vi behöver, m m. Vad betyder t ex NIE? Residencia?


Vrid samtidigt huvudet

Hälsa: Så här behandlas golf- och tennisarmbåge

När jag besökte en utställning i Bryssel fick jag se och uppleva synen av den kontroversielle läkaren Gunther von Hagens kroppar bevarade i silikon.


Svenska Magasinet i Spanien

Nya unika lyxbostäder byggs i Fuengirola

Ett nytt spännande byggprojekt påbörjas inom kort i Fuengirola med 116 lägenheter i ett centralt läge 150 m från strandpromenaden. Här erbjuds förstklassiga lägenheter på alla sätt och vis med modern layout där de flesta får havsutsikt från väl tilltagna terrasser.


Svenska Magasinet i Spanien

Rehab i solen

Svenskägda Casa Afasia i Almuñécar erbjuder högkvalitativ rehab för personer med stroke och annan neurologisk skada.


Svenska Magasinet i Spanien

Besök underbara Marocko

Vare sig du bor permanent eller är turist på Costa del Sol, möjligheten att resa till den afrikanska kontinenten, Marocko och Sahara-öknen är unik, nära till hands och går inte att missa. Unik Maroc Tours är baserat i Tanger och Marrakech och erbjuder det bästa av norra och södra Marocko till resenärer som anländer med färja eller flyg. De erbjuder allt från korta utflykter på en eller flera dagar, genom Tanger, norra Marocko och söderut till Sahara-öknen med anpassade områden och rutter i hela Marocko för privata grupper.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Glöm inte att vaccinera!

Vaccination är ett viktigt verktyg för förebyggande veterinärmedicin, främjande av djurhälsa och välfärd och för att minska risken för människors exponering för många zoonotiska patogener (de som överförs till människan genom djuren). I den här artikeln kommer vi att lägga särskild tonvikt på en av de sjukdomar som har en högre dödlighet hos ovaccinerade hundar, parvoviros. Parvosjukdom är en allvarlig virussjukdom som kan undvikas med ett korrekt vaccinationsschema.


Svenska Magasinet i Spanien

Sov på moln - varje natt!

Jensens® Original zonsystem ger rätt stöd till hela kroppen när du vilar och sover. Svankstöd i kombination med mjuk skulderzon ger en optimal sovupplevelse. Zonsystemets princip är lika självklar som naturlig. De flesta är bredare över höfter och axlar, samtidigt som midjan är tyngst och på många smalare. Eftersom madrassens uppgift är att bära upp kroppen, ger den zonindelade madrassen ett jämnare och bekvämare stöd, där axlar och höfter sjunker något djupare ner i madrassen och där möts av ett fastare stöd. Ligger du på rygg eller sida, är resultatet detsamma.


Svenska Magasinet i Spanien

Öppet hus med Nórdica

Nordica bjöd på säsongens första Open House där de presenterade den otroligt stiliga villan Casa Aquila i Aloha. Modernt och stilrent med smarta inredningsdetaljer och härliga utomhusmiljöer där utsikten mot La Concha och över golfbanan är oslagbar. Under hösten startar Nordica flera intressanta byggprojekt bl a i San Pedro. nordicamarbella.com


Svenska Magasinet i Spanien

Nordic dental centre volontär i Senegal

Jag har nog alltid sen jag blev tandläkare tänkt på att arbeta någon dag som volontärtandläkare. Det var inte förrän efter min kusins bortgång det blev något jag behövde göra. Jag visste inte riktigt då varför men jag förstår idag att den sorg jag kände kunde delvis läkas genom att delta i ett volontärarbete i tredje världen.


Svenska Magasinet i Spanien

Mumintrollen kommer…….

”Vem svänger på svansen i barfotadansen, jo Mumin…”. Så kan det låta när Benny Törnroos sjunger sina välkända Muminsånger, vilket han har gjort i snart 25 år. Succén började när Benny fick i uppdrag att göra sångerna till animationsserien I Mumindalen.


Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Från 216 f.Kr. till 1900-talets början

I februari 2018 utkom min senaste bok DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN med bland annat två stora kapitel om den spanska historien. I de kommande numren av Svenska Magasinet kommer jag att skriva om det historiska Spanien med början före Kristus födelse och när den Iberiska halvön hamnar i romarnas händer.


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255