Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

I valet kring seniorboende

Annons - Svenska magasinet
God service och med många evenemang som håller igång gästerna är nyttigt

God service och med många evenemang som håller igång gästerna är nyttigt

I valet kring seniorboende

2009-12-10

Inom seniorboende på Solkusten finns det ett brett spektrum av olika erbjudanden. Det du betalar för, det får du


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det finns tre olika vårdformer på anläggningarna på Costa del Sol som vi kan kalla går under samlingsnamnen vårdhem, äldrevård och seniorboende. Vilken typ av vård man önskar sig beror på i vilket tillstånd man befinner sig.
- De som kan klara sig helt själva, de som måste ha hjälp i vissa situationer och sedan har vi de som jag kallar för paket, de som ligger med blöjor och inte kan göra någonting, säger Birgit Lilja fast boende på Solkusten under många år och den som följt utvecklingen av seniorboende.

- Det du betalar för, den hjälp får du. Personalen är i regel mycket bra, de har mycket att göra, situationen för många är pressade men efter deras omständigheter är det många klappar och kramar till gästerna vilket gör att de känner sig hemma. I regel är det en mycket mänskliga personal.

Rent generellt kan man säga att de spanskägda privata håller lite sämre standard än övriga. På vissa ställen får inte de gamla gå ut, det finns stängsel och det känns instängt.

Det kan vara svårt för anhöriga att handskas med situationen när deras föräldrar kommer upp i åren. En del äldre har kanske inte några barn eller andra släktingar på Solkusten. För de anhöriga innebär det stora ansträngningar för att hitta något trevligt seniorboende när deras gamla föräldrar inte längre klarar sig själva.

Birgit Lilja som under många år har studerat situationen för äldre svenskar på Solkusten betonar att det gäller att se upp och ta god tid på sig när man letar seniorboende. Hon vill varna för oseriös hemhjälp och uppmanar svenskar att ta foton på allt som de äger.
- Tyvärr händer det att äldre blir bestulna i sina hem när de får hemsjukvård. Det finns många trista historier, säger Birgit Lilja.

När du söker plats på ett seniorboende så är det först och främst en kostnadsfråga, hur mycket man är villig att betala. På kusten finns det flera seniorboende att välja på och vi har valt ut några varav Birgit Lilja tidigare har besökt.

Residencia de Villa Alhamar ligger på vägen upp mot Mijas by. Ett seniorboende som även har en utbyggnad för riktigt dementa. Maten serveras i matsalar, ingen mat på rummen.
Residencias Seniors familiares ligger i Urb. Alicate Playa mitt emot det stora Costa del Sol-sjukhuset öster om Marbella. Här kan du få allt du vill, det finns olika matsalar, en för dem som har lite svårare medan andra boende sitter i en annan sal och har fint porslin.
Adorea är ett seniorboende som ligger i Benalmádena och som erbjuder hemhjälp och personlig service. Det passar även utmärkt om du vill hyra in dig för en kortare tid om du har råkat ut för en olycka och behöver hjälp.

Sanyres finns i Benalmádena, Puerto Banús, Marbella och i El Limonar (Málaga). Sanyres är ett mycket bra ställe, höga priser men å andra sidan god service och med många evenemang som håller igång gästerna. SAR Torrequebrada i Benalmádena är ett kombinerat sjukhem och dagcentrum inte långt från kasinot vid gamla kustvägen N-340. Detta boende håller också mycket hög klass och erbjuder det mesta av service.
Sanyres-Margarethenhof SL är ett högklassigt seniorboende på Solkusten nedanför vackra Sierra Blanca i Nueva Andalucia. Är kända från Tyskland och håller toppkvalitet på det mesta.

I Vélez-Málaga med vacker utsikt mot hav och berg ligger Residencia Escandinava para La Tercera Edad, Casa Klein, som är ett skandinaviskt mellanting av rekreationshotell, konvalescenscenter och vårdhem. Det ligger på en kulle omgivet var höga cypresser, palmer och jacaranda. Här vilar lugnet med skön fågelsång.
Sol Andalusí i Alhaurin de la Torre är kanske provinsens modernaste hälsoboende. Här finns moderna bekvämligheter, rekreationsutbud och god service, Sol Andalusí ett kombinerat hälsohem med bostäder.

Tänk på:
Låt den vårdsökande/patienten besöka hemmet några gånger med en anförvant/närstående. Gå runt och se sig omkring, hälsa på personalen och boende och se sig omkring i omgivningen.
Se alltid till att ett kontrakt mellan klient och hem upprättas där det klart och tydligt skall framgå vilken service som ingår, och vilket behov klienten har.
Ett aktivt seniorboende med många aktiviteter får oftast mycket beröm. Flera möjligheter till olika aktiviteter kan inte nog betonas.

På nätet:
www.adorea.es (svensk sida)
www.sanyres.es
www.gruposar.es
www.margarethenhof-gmbh.de
www.residenciavillaalhamar.com
www.casaklein.com/se (svensk sida)
www.residencias-ancianos.es
www.azulmarbella.com (norsk sida)
www.solandalusi.com


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Sanyres finns i Benalmádena, Puerto Banús, Marbella och i El Limonar (Málaga)

Sanyres finns i Benalmádena, Puerto Banús, Marbella och i El Limonar (Málaga)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255