Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vill se vad som ligger bakom nästa kulle – Vad hände sen?

Annons - Svenska magasinet
Här poserar Sven Borg för Svenska Magasinet i december 1998. Då var han på väg till Australien. ”Har fått en hyra på en båt som går från Algeciras”, sa han innan vi tog adjö av varandra

Här poserar Sven Borg för Svenska Magasinet i december 1998. Då var han på väg till Australien. ”Har fått en hyra på en båt som går från Algeciras”, sa han innan vi tog adjö av varandra

Vill se vad som ligger bakom nästa kulle – Vad hände sen?

2009-11-05

Det har gått 11 år sen han klev in på redaktionen och sa att han hade promenerat genom hela Europa till Spanien. Jag köpte hans historia utan att kolla fakta och det blev artikeln ”Vill se vad som ligger bakom nästa kulle”. Men det var jag inte ensam om…


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Han visade mig klippärmen med tidningsartiklar. Det var ett 40-tal tidningar, allt från italienska lokaltidningen Imola till La Provance i Marseille och spanska El Faro. Även hos svenska nyhetsbyrån TT:s utgivning hade Borg och hans äventyr blivit omskrivna ett par gånger.
Sven Borg är kanske Sveriges mest skickliga lögnare och skrävlare genom tiderna. Han har grundligt lurat ett hundratal journalister i Europa. Minst. Några skandinaviska medier på Costa del Sol skrev om honom våren 1999. Nu ska Svenska Magasinet berätta den sanna (?) historien om Sven Borg.

Han beskrev sig som ”slätternas man som ständigt står på lut”. ”Uppvuxen i Skåne med sidvind sätter sina spår”, sa Sven Borg. Med 100 kronor på fickan efter att ha betalt sina skulder började han gå från Malmö den 8 maj 1998. Det var vad han sa när jag intervjuade honom över en fika i Fuengirola i slutet på 1998. Men verkligheten var en annan.

Under flera år matade han nyhetshungriga journalister med de mest fantastiska historier om sina äventyr. Han berättade för mig om hur han bodde i en busskur i Bayern i södra Tyskland, hur han blev bekant med massor av folk som kom och gav honom smörgåsar och kaffe.

En fantastisk historia handlade om italienska polisen och hur ryktet om honom spreds från polisdistrikt till polisdistrikt. Sven Borg blev stoppad av den italienska ”halvmilitära polisen” på sin vandring utmed Adriatiska havet. Plötsligt dök ett patrullfordon upp vid sidan av honom med blåljusen påslagna. Polismännen grep Sven som slängdes in i bilen.
Transporten gick till ett polishus där han blev inlåst i ett mörkt rum. Plötsligt tändes lampan i taket. Till Svens chockartade överraskning stod ett fulldukat matbord framför honom plus ett tjugotal poliser som applåderade.
”Det tidigare polisdistriktet som jag lämnat hade meddelat sig med nästa och ville spela mig ett spratt. Middagen avslutades med en insamling av lite fickpengar”, sa den skicklige berättaren Sven Borg i samband med intervjun i Svenska Magasinet.

Han övernattade i olivodlingar och sa att han hade fått påhälsningar av ormar. Vid tre tillfällen blev han överfallen av albanska flyktingar i Grekland. Tack vare en stor machetes som den italienska polisen gett till honom som gåva avlägsnade sig albanerna illa kvickt när han drog fram den…
Han attackerades även av vildhundar och av stora råttor. Utmed småvägarna i Grekland låg det avfall och här uppehöll sig asätarna. Han blev biten av en kobra i Indien, påkörd av en lastbil i Spanien och inväntade ett skadestånd på en halv miljon pesetas, och han blev sponsrad under resans gång av Toffel-Grossisten Jan-Ulf Svensson i Motala.

Jag når Jan-Ulf Svensson på telefon och han minns Sven Borg mycket väl.
-Jag har aldrig träffat honom. Men han ringde till mig från Spanien och påstod att han hade gått i mina skor. Han ville att jag skulle skicka ned skor till Spanien, något som jag aldrig gjorde. Vi exporterar ingenting till utlandet så Spanien var inte intressant för oss.
-Han skickade urklipp till mig där han höll upp ett par halvmjuka träskor från oss. Men dessa hade jag inte skickat till honom, säger Jan-Ulf Svensson som därefter aldrig hörde av Sven Borg igen.

Efter några år hade jag glömt bort ”slätternas man” Sven Borg. Tills han plötsligt dök upp i Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad. För att berätta den sanna historien. Jag är en modern baron Münchhausen, erkänner han anspråkslöst i Helsingborgs Dagblad.
Än har han fotvandrat 2.256 mil runt Europa. Än har han cyklat till Kina och ridit från Venezuela till Eldslandet. Och än har han ”inte bara gått 37 000 kilometer utan han har också blivit skjuten rakt genom huvudet”, som Vimmerby tidning uttryckte det.
Och så intygar han inför HD:s reporter att i stort sett inte ett ord är sant i de över 2.000 tidningsurklipp om sig själv han påstår sig ha.

Sydsvenskan letade i sina arkiv och fann texter om Sven Borgs äventyr både 1999, 2000 och maj 2004. Enligt hans färska ”bekännelse” hade han under sex år tidvis fotvandrat med en kärra genom Sverige, Danmark och Tyskland. Och gjort historieberättandet till en inkomst.

Under åttiotalet hade Sven Borg en målerifirma i Malmö som gick i konkurs. Han blev utnyttjad som målvakt i skalbolagsaffärer. Vid tiden för ”bekännelsen” i Helsingborgs Dagblad var han skriven i Emmaboda i Småland. Han hävdar att han vid en fotvandring kom på att danska och framför allt tyska journalister gärna betalade pengar för goda historier.
På många platser lyckades han få polisen att slå en signal till den lokala tidningen. Reportern kom, lyssnade och skrev. Berättelsernas sanningshalt var ju i stort sett intygad av polisen.
”Jag är förvånad över att ingen någonsin ifrågasatt mina historier. Mycket av det jag har ljugit om är ju lätt att kolla”, säger han själv till Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar.

Jag har försökt att hitta Sven Borg via mina källor i Sverige, men han verkar numera vara uppslukad. Det är slut på skrönorna. Och Sven Borg hoppas att hans sponsorer genom åren ska ha överseende. Sina dagböcker har han deponerat hos Sjömanskyrkan i Helsingborg.
Sista minnet jag har av Sven Borg när vi tog adjö i Fuengirola var att han skulle till den sydspanska hamnstaden Algeciras. Han hade fått en hyra på en båt. Sedan tillade han:
”Finalen blir mellan Bombay och Calcutta i Indien. Efter det har jag fått nog”.


Fakta/ Baron von Münchhausen
Baron von Münchhausen, 1720-1797, deltog, som kavallerilöjtnant i rysk tjänst, i fälttåg emot turkarna och befordrades 1750 till ryttmästare. Som passionerad jägare och gladlynt sällskapsman, blev han beryktad för sin förmåga att vid glaset berätta de mest groteska och fantasifulla anekdoter från sina jakter och krigsäventyr. Idag finns bl.a. ett Münchhausen-museum i hans födelsehus i Bodenwerder till ära av den legendariske "ljugarbaronen". Hans riktiga namn var Hieronimus Carl Friedrich Freiherr von Münchhausen.
Münchhausen har också gett upphov till sjukdomsbegreppet Münchhausens syndrom.
Källa: Wikipedia

Vad hände sen?
Från och med detta nummer inleder Svenska Magasinet en ny serie under vinjetten ”Vad hände sen?” Under 20 års tid har vi producerat ett månadsmagasin till Spaniensvenskar. Artikelarkivet är ganska omfattande och under åren har vi uppmärksammat många händelser. Vad minns du? Kanske du undrar över något vi behandlat, och vad som sedan har hänt. Hör av dig och vi lovar att vi ska (försöka) gräva…
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255