Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Många stora namn när kultursäsongen inleds

Annons - Svenska magasinet
Picassostiftelsen kommer att arrangera en utställning tillägnad artisten Óscar Domínguez

Picassostiftelsen kommer att arrangera en utställning tillägnad artisten Óscar Domínguez

Många stora namn när kultursäsongen inleds

2009-10-08

Hösten innebär att kultursäsongen inleds i Málaga med utställningar och vernissage. Det blir utställningar med många stora namn från den nationella som internationella konstscenen.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Trots den ekonomiska krisen redovisade de spanska museerna bra besökssiffror sommaren 2009. Antalet besökare ligger stabilt och i några fall så ökar de. Så är det exempelvis för Museo Picasso Málaga som under sommar redovisade fler besökare.

Totalt 76.871 personer besökte sommarens tillfälliga utställning ”La escultura tardía de Picasso” vilket innebar över 800 besökare om dagen. Utställningen kännetecknades av skulpturen ”Mujer” (1961), donerad av Christine Ruiz-Picasso. Totalt handlade det om ett fyrtiotal verk av Picasso från olika tidpunkter i livet. Det var papperssiluetter han gjorde som barn, kubistiska konstruktioner, målningar och skulpturer från hans senare period.
Den invigdes den 11 maj och var nummer två i en serie utställningar som syftar till att placera historiskt och konstnärligt utvalda verk från de permanenta samlingarna på Picasso-museet. Under hösten arrangeras ”Caminos de Vanguardia” på Museo Picasso Málaga med urvalet ”Suso de Marcos”.

Picassostiftelsen kommer att arrangera en utställning tillägnad artisten Óscar Domínguez (La Laguna, Tenerife, 1906-París, 1957) som var en av Picassos verkliga vänner och en av de ledande företrädarna för det spanska avantgardet i Paris som inleddes under 1900-talets början. Utställningen omfattar ett urval av målningar och teckningar av konstnären från Teneriffa.
Han anses vara en av företrädarna för surrealismen och han kom i kontakt med den 1934 genom sina lärare som exempelvis var Salvador Dalí, Max Ernst, Yves Tanguy, Víctor Brauner, Roberto Matta och Málagafödde Pablo Picasso.

Centro de Arte Contemporáneo (CAC) inledde konstsäsongen den 11 september med fotografen Robert Mapplethorpe. Mer än hundra bilder, tagna mellan 1975 och 1989 som utgör kärnan i denna från New York älskade fotograf med teknisk perfektion. Han ses som en ikon för en hel generation genom sitt sätt att fånga skönheten i mäns och kvinnors kroppar samt blommor och skulpturer.

En stor tillfällig utställning blir det från den 19 oktober på Centro de Arte Contemporáneo (CAC). Det är den första stora retrospektiva utställningen i Spanien och är uppbyggt kring livsverk av konstnären Sophie Taeuber-Arp.
Estrella de Diego är ansvarig för utställningen med 130 verk som målningar, teckningar, collage, textil, dockor, fotografier, skulpturer och möbler.

På CAC blir det även utställningar med kollektioner av Chema Cobo från den 16 oktober samt av Wilhelm Sasnal med invigning den 27 november.
En annan utställning är ”De lo humano y lo divino”, som håls i en av de temporära utställningshallarna i Museo del Patrimonio Municipal.


2011 kommer Málaga att ha 34 museum
Málaga strävar efter att vara ett riktmärke inom kulturturism. Inom de närmaste två åren ska inte mindre än åtta nya museum öppnas. Det mest omskrivna är Museo Thyssen och sedan finns det planer på ytterligare sju.
Efter årtionden av försummelse inom Málagas turistnäring har staden hittat en nisch för att locka besökare. Den ansvarige inom Málaga kommun rörande turism, Elías Bendodo, säger i en intervju att man jobbar hårt för att få turisterna att stanna kvar i staden under flera dagar.
”Vi ser behovet av nya konkreta projekt som exempelvis museum, eftersom den verkliga utmaningen för oss ligger i att kunna förlänga vistelsen för besökare. Vi vill inte att Málaga är en stad som besöks under en dag. Besökare ska stanna i två eller tre nätter och bo på hotell”.
Närmast på tur att öppna står Museo de las Cofradías, Museo del Flamenco, Revello de Toro y del Vidrio. 2011 väntas 2011 ett hamnmuseum att öppna liksom Art Natura och ett bilmuseum, Museo del Automóvil i gamla tobaksfabriken Tabacalera.
Den mest ambitiösa satsningen är Thyssen som ska ligga i gamla stan eller Centro Histórico. Öppningen planeras till någon gång vid årsskiftet 2010/2011. Transportmuseum och Sjöhistoriskt museum är andra projekt som ligger och väntar att bli förverkligade.
Elías Bendodo säger å andra sidan att Málagas museum nummer 1 förblir Picasso museet.
”Det finnas många Picassomuseer i världen, men Picasso har bara en födelsestad och det måste vi utnyttja”.
Regionalregeringen Junta de Andalucía och Málaga kommun satsar 22,1 miljoner euro under de närmaste fyra åren på Picassomuseet och marknadsföring.


Kulturturisten spenderar mer än övriga
Kulturturisten blir allt viktigare för turistindustrin på Costa del Sol. Enligt beräkningar spenderar den kulturintresserade mellan 300 upp till 900 euro mer än genomsnittliga solturisten.
Turistindustrin i provinsen Málaga är på väg att förändras. Besökare efterfrågar alltmer sådant som bygger på kvalitetskriterier. Kulturella sevärdheter är inne och det betyder sköna inkomster för Málaga.
Kulturutbudet i Andalusien lockade under fjolåret 6,8 miljoner besökare, majoriteten kommer från Andalusien följt av Madridbor (med höghastighetståget AVE) följt av britter och tyskar.
Siffror från Instituto de Estadística de Andalucía (IEA), som presenterades i september av den ansvarige inom turistmyndigheten i provinsen Málaga, Antonio Souvirón, visar att för en av fyra turister (27,3 procent) som besökte Andalusien under det gångna året så var huvudmotivet för resan kultur.
För Málaga stad är siffrorna ännu högre. Kommunfullmäktige Elías Bendodo säger till tidningen La Opinión de Málaga att 64 procent av Málagas besökare kommer på grund av kulturutbudet. Två av tio besökare är spanjorer följt av britter (14 procent) och tyskar (12,5 procent).
I genomsnitt stannar de lite mer än tre dagar i Málaga, genomsnittsåldern på kulturturisten är 44 år och de flesta reser som par och hälften kommer med flyg.
”Kulturturisten lägger ut i genomsnitt mellan 1.200 och 1.800 euro på resor och övernattningar vilket kan jämföras med den vanliga turisten som lägger ut 900 euro. Den kulturintresserade är även en mycket självständig turist som planerar och bokar resan via Internet”, säger Antonio Souvirón.Museo de las Cofradías

Museo de las Cofradías


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255