Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Vilken roll har festivalerna?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Vilken roll har festivalerna?

2009-09-02

Sommarhalvår betyder festivaler eller feria. Som svensk i Spanien är det inte svårt att konstatera att vi bor i det land i Europa som har flest offentliga fester utslaget på folkmängden. Och här finns anledningar till fester inom alla områden.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Om inte ett av tusentals helgon (har någon räknat?) ska firas är det vinskördefester, saffransfester, körsbärsfester, gitarrfestivaler, olivfester, tomatfester (La Tomatina i Buñol), flamencofestivaler, sparrisfestival, hästfester, vikingafester och skaldjursfester. Eller karnevaler där Cádiz, Santa Cruz de Tenerife och Las Palmas på Gran Canaria tävlar om vem som är bäst.

Pamplona med San Fermín-festivalen med tjurrusningar hålls till helgonet San Fermíns ära och är den spanska festival som blivit mest känd utanför Spaniens gränser. Mycket på grund av Ernest Hemingways bok Och solen har sin gång.

I det stora hela handlar alla Spaniens feriafester och festivaler om dans, drickande och oväsen. På Solkusten fortsätter feriafestligheterna. Närmast på tur står exempelvis Torremolinos, Nerja och Fuengirola.

Vad har Sverige att bjuda på i en jämförelse? De flesta kommuner i Sverige har sin egen festival under sommaren. Det har blivit inne att kommuner med aktning ska ha något att bjuda på, oftast i augusti när invånarna återvänder från semestern.

Malmöfestivalen, Göteborgskalaset eller den insomnade Vattenfestivalen i Stockholm var de mest omtalade. Av dessa finns nu bara Malmöfestivalen. Omdebatterade Göteborgskalaset har sedan 2007 blivit Kulturkalaset och visar på så sätt vad det ska handla om, mindre ungdomsfylla och istället entrébelagd kulturfest. ”Stadsfestivaler med bred kulturprofil väcker mindre kontroverser än ölstänkande folkfester men blir gärna spretiga”, läser jag i Svenska Dagbladets kulturdel.

I augusti hölls Stockholms kulturfestival och Göteborgs kulturkalas och SvD undrar vilken roll festivalerna har. Som exempelvis vara ett skyltfönster för det regionala kulturlivet.

Det finns en del festivaler i Sverige som börjar ha några år på nacken som Östersunds Storsjöyran med anor i 60-talets glesbygdsrörelse och PDOL, Piteå dansar och ler. Själv så hamnade jag på festivalen i min gamla hemstad Växjö, Karl-Oskardagarna som avslutades högtidligt med Minnesotadagen den 9 augusti.

Festivalen bygger på författaren Vilhelm Mobergs rollkaraktär Karl-Oskar Nilsson och Utvandrarserien - Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Det mesta av festivalen bestod av öltält, tingel och tangel, dans och musik.

I år precis som tidigare år var amerikanare på besök i jakten på att forska efter sina ättlingar. Det var högtidstal och Vasa Orden av Amerika hyllade Årets Svenskamerikan Anne-Charlotte Harvey. Det var många tänkvärda ord om hur människor lämnat familj, släkt och vänner för att söka lyckan på en annan plats.

1,3 miljoner svenskar utvandrade mellan åren 1846 till 1930 till i huvudsak Amerika. Minnesotadagen den 9 augusti är en minnesdag för de som drog iväg och den firas på Svenska Emigrantinstitutet, SEI, och har sitt säte i Utvandrarnas Hus i Växjö. De som drog iväg på den tiden fick allmännyttiga goda råd:

N:o 1. Den som har god utkomst i Sverige, bör stanna der, heldre än söka det obekanta, skulle deremot förmärkas, det ej inkomsterna motsvara utgifterna, res då till Amerika medan medel finnas dertill då möjligen något öfverskott kan beredas vid framkomsten, för att der börja en ny verksamhet, och har Amerika bland sina svårigheter, fördelar att erbjuda, som intet annat land kan göra det stridigt.

N:o 2. Hvar och en som fruktar kroppsarbete bör ej utvandra.

N:o 3. Hys inga öfverdrifna förhoppningar, och du skall lyckas.

N:o 4. Var nykter, redbar och flitig, och du skall lyckas här bättre än annorstädes, ty dessa egenskaper äro de som aktas och betalas i Amerika, ty der nedsätter lättjan och arbetet adlar.

N:o 5. Börja resan under ett fast beslut, att med tålamod, kraft och ihärdighet bereda dig ett hem och du skall lyckas.

N:o 8. Jordbrukare, handtverkare och arbetskarlar samt tjenstflickor kunna alltid beräkna en säker och god utkomst.

N:o 9. Haf medförda kistor och säckar väl och tydligt märkta, nedlägg ej penningar uti dem.

N:o 12. Tag väl vara på lösa tillhörigheter och lemna dem aldrig utan tillsyn ty någon medpassagerare torde då undansticka dem, särdeles då de Irländska kommit ombord.
Källa: Utvandrarnas Hus
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255