Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – födas eller att inte födas

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – födas eller att inte födas

2009-04-06

Ett litet barn som sitter bredvid ett lodjur har blivit ett gigantiskt diskussionsämne i Spanien och även uppmärksammats i utländsk press, även i Sverige


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Att lodjuren är utrotningshotade är ett välkänt faktum. När Spaniens katolska biskopar drog igång en stor affischkampanj (30.000 ex.) mot abort och mot liberalisering av den spanska abortlagen från 1985 valde man att använde ett lodjur tillsammans med ett barn. Det var bara det att man valde fel lodjur.

Det lodjur som förekommer på de affischer som sats upp över hela Spanien är inget iberiskt lodjur utan snarare ett euroasiatiskt lodjur. Det skriver dagstidningen ABC och nyhetsbyrån Efe som lär ha fått utlåtanden från experter i frågan varifrån lodjuret härstammar.

“Och jag”, frågar sig barnet som sedan uttropar “skydda mitt liv!” Vid sidan om barnet sitter lodjuret med texten “fridlyst”.

Att något händer – en del menar att livet startar - vid befruktningsögonblicket kan man konstatera efter att ha sett den världskände fotografen Lennart Nilssons film “Kärlekens mirakel”. Just befruktningsögonblicket tillhör det mest fantastiska ögonblicket för dig som läser dessa rader.

Den svenska klassikern Vansbrosimningen med cirka 7.000 startande kan slänga sig i väggen. För just du simmade snabbast av över 50 miljoner spermier som skulle ta sig fram och befrukta ägget. Cirka 10.000 spermier tog sig till spurtrakan, av dessa nådde du målsnöret först och befruktade ägget. Grattis! Du vann förstapriset – ett liv.

Enligt färska siffror från Instituto de Estadística Andaluz är nivån på antalet födslar i provinsen Málaga i samma nivå som babyboomen i slutet på 1970-talet. På tio år har antalet nyfödda barn stigit med 45 procent. 2007 registrerades 18.371 nyfödda och vi får gå tillbaka till 1978 för att hitta en liknande siffra för provinsen Málaga. Den här gången är det invandrarna som står för ökningen. Bland invandrarna har antalet nyfödda ökat med 700 procent.

Det finns dock skillnader mellan 70-talet och 2007. Av de barn som föddes på 70-talet föddes endast tre procent av ensamstående mödrar. Nu föds tre av tio barn utanför äktenskapet i provinsen Málaga. Dessutom har genomsnittsåldern på kvinnor som föder stigit från 29 år till 31 år.

Samtidigt som födelsetalen stiger ökar även antalet legala aborter i landet. Enligt siffror från Hälsovårdsdepartementet, Ministerio de Sanidad y Consum som nyhetsbyrån Europa Press redovisar utfördes 112.138 aborter på kvinnor mellan 15 och 44 år 2007 vilket är en fördubbling jämfört med 1998 (53.847).

Abort är legalt i tre fall i Spanien: vid våldtäkt, då fostret är skadat och då risken för mammans fysiska eller psykiska hälsa är överhängande. 97 procent av alla legala aborter i Spanien faller inom den sista kategorin. Där finns det heller ingen tidsgräns som i de två första fallen: 12 respektive 22 veckor.

Jämställdhetsministern Bibiana Aido säger att den nya lagen om avbruten graviditet endast är tillåten efter 22 veckor om fostrets problem ”är av en sådan storleksordning att överlevnad inte kan säkerställas”. Detta måste även bekräftas av flera olika specialister.

I mars lade en expertgrupp fram ett förslag om att göra abort helt fri under de 14 första veckorna. Protesterna mot den S-märkta regeringens förslag lät inte vänta på sig och observerades även under påskprocessionerna då flera brödrasällskap skrev under protestlistor. I Córdoba gick processionståget med ett vitt knutet band runt armen i protest mot regerings förslag.

Till sist är det glädjande att konstatera att antalet iberiska lodjur ökar. Enligt Miljödepartementet i Andalusien finns det nu 200 exemplar och så många har det inte funnits på nio år.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255