Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Jobbig vår och försommar för alla pollenallergiker

Annons - Svenska magasinet
Räkna med irritation och nysningar under våren och försommaren 2009

Räkna med irritation och nysningar under våren och försommaren 2009

Jobbig vår och försommar för alla pollenallergiker

2009-04-06

Räkna med irritation och nysningar under våren och försommaren. Efter en nederbördsrik vinter i kombination med en hög koncentrationen av spannmål och olivträd i inlandet räknar experter med att våren 2009 blir den jobbigaste på över tio år för provinsens 300.000 allergiker.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Snuva och astma är de vanligaste krämporna bland lokalbefolkningen på Solkusten och speciellt i Málaga stad där symptomen förvärras på grund av höga föroreningar.
Redan i mitten på mars kom de första tecken på allergi.
”De som är känsliga för cypress har redan börjat drabbas av allergi vilket visar att samma sak kommer att hända med dem som är känsliga för olivträd eller gräs”, säger allergispecialisten José Manuel Barceló till tidningen La Opinión de Málaga.

40 procent av lokalbefolkningen som lider av allergisk snuva och irritation lider också av astma, en sjukdom som börjar med en ihållande hosta. Här ligger Málaga tio procent över det nationella genomsnittet.
Våren 1996 utgör ett betydande underlag i att förstå hur pollineringen kommer att påverka allergiker våren 2009.
”Under 1996 regnade det fem gånger så mycket i Málagaprovinsen som året innan vilket resulterade i att pollenproduktionen ökade med 500 procent. Våren 2009 kan bli en av de värsta för allergikerna med tanke på den ökande nederbörden senaste vintern”, säger José Manuel Barceló som nämner perioden fram till maj som den svåraste.

Även om endast en av tio tar någon form av vaccin så är experter överens om att behandlingen genom immunterapi som bygger på antihistaminer och kortison är det enda som kan ändra utvecklingen. Men effektiviteten kommer aldrig att nå hundra procent.
”När du har tre eller fyra perioder av intensivt säsongsbetingad symptom måste privatpersoner som är allergiska överväga om de ska genomgå en behandling”, förklarar Miguel Blanca, chef vid allergiavdelningen, Unidad de Alergología vid sjukhuset Hospital Carlos Haya.

Miguel Blanca säger till tidningen La Opinión de Málaga att allergiska patienter även måste lära sig att ”undvika utlösande situationer som exempelvis att inte vara utomhus under timmar på dygnet då halterna av pollen är extra höga”. Även en plötslig ökning av temperaturen kan förvärra situationen, vilken den gör för cirka 20 procent av dem som är allergiker.

Málaga kan komma att bli en av landets mest drabbade provinser när det gäller höga halter av pollen i luften under våren.
”Även om byar i inlandet logiskt sett skulle drabbas hårdare kan det i själva verket bli tvärtom. Utöver alla blommande växter är det mer föroreningar på kusten vilket bidrar till ökningen av antalet allergiker”, säger Barceló.


Sjukhuset Carlos Haya försöker hitta svar kring allergi
Med ankomsten av våren förvärras allergiska symptom. Det finns ett växande intresse bland forskare som söker immunterapibehandlingar som är effektivare.
Det gäller på avdelningen Unidad de Alergología på sjukhuset Hospital Carlos Haya där man försöker ta reda på varför vissa antiallergibehandlingar inte är effektiv på vissa patienter.
”Av de patienter som behandlas i Málaga finns det en andel som svarat positivt på behandlingen, men inte till 100 procent. Sedan har vi en betydande andel som inte svarar tillräckligt på behandlingen. Skälen till att man reagerar så olika vill vi hitta svaren på”, analyserar Miguel Blanca.

Det är vanligt att man ställer en diagnos efter ett hudtest.
”Vissa av våra patienter får ett negativt resultat men har fortfarande symptom så vi rekommenderar en ny bedömning av den enskilde”.
Ett exempel är förekomsten av allergisk snuva vilket drabbar en stor grupp. På dessa utförs en diagnos av Servicio de Alergología vid Carlos Haya-sjukhuset som är en pionjär på området i att hitta en specifik behandling.
”Det ger ett bättre resultat i många fall och vi undviker förekomsten av komplikationer som exempelvis bronkialastma”, säger Carmen Rondón Carmen, specialist i allergologi.

Trots resultaten av vaccination mot allergi är det mindre än hälften av de drabbade som tar behandling som bygger på antihistaminer och kortison.
”Det faktum att patienten inte känner av allergin förrän vid 50-årsåldern betyder inte att personen inte har varit allergisk tidigare. Det viktiga är att minimera negativa symptom och det kan man göra genom tester som bygger på analyser av slemhinnorna”, säger Miguel Blanca till tidningen La Opinión de Málaga.
Tillsammans med några av de största sjukhusen i Madrid är Carlos Haya det enda sjukhuset i provinsen Málaga som är specialiserade inom allergi.I Andalusien är det framför allt höga halter av pollen från olivträd som orsakar allergier. Så här höga var halterna 30 april i fjol

I Andalusien är det framför allt höga halter av pollen från olivträd som orsakar allergier. Så här höga var halterna 30 april i fjol


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255