Av Elin Petersson

Offentlig vård
När du upptäcker att du är gravid, kontaktar du din vårdcentral för att få träffa din husläkare. Där får du göra ännu ett graviditetstest. Din husläkare ger remiss till vårdcentralens familjeplanering och gynekolog. Gynekologen gör alla rekommenderade undersökningar samt flera ultraljud under din graviditet. Inom den offentliga vården gör man bara fostervattensprov om det föreligger hög risk för offret om t.ex. mamman är över 35 år etc.

Som blivande mamma får du delta i den förberedande förlossningskursen, med barnmorskor och psykologer, där du i ungefär sjunde månaden och fram till förlossningen får öva på andningen och får praktisk information om hur det är att få barn och ta hand om barn.

När det är dags för förlossning, får du själv välja vilket av de offentliga sjukhusen du vill föda på – i teorin. I verkligheten väljer du nästan aldrig. I teorin ska du också bli erbjuden tolk, i verkligheten är detta inte så vanligt. Det är en barnmorska som tar hand om förlossningen. En läkare tittar till dig emellanåt och kallas in vid behov, du väljer inte själv läkaren utan får den som arbetar just då. Du blir alltid erbjuden epidural, ryggmärgsbedövning, men får självklart välja själv.

Annons

Beroende på sjukhus och beläggning, får du antingen eget rum eller dela rum med någon annan, och hela den personens familj och besökare. Din partner får stanna på sjukhuset över natten om han / hon vill, men får ingen egen säng utan får sitta på en stol. Inom den offentliga sjukvården får du åka hem ett dygn efter barnets födelse om allting har gått bra vid förlossningen.

I Spanien får du inte hembesök av distriktssköterskan, du får istället själv uppsöka barnläkaren på närmaste vårdcentral för fyra olika hälsokontroller under barnets första sex månader. Barnen vaccineras mot polio, stelkramp, tyfus, hjärnhinneinflammation och får också ett kombinationsvaccin.

Privat vård
Först av allt bör påpekas att du inte kan teckna någon privat sjukförsäkring när du redan är gravid, som par har ni karenstid på ett år. Som tidigare nämnts ang. privat vård är det lättare att få läkartid, du kan få tid hos gynekologen nästan när som helst. På privata kliniker blir du tilldelad din ”egna” läkare och han / hon kommer att bli inkallad när det är dags för förlossning.

Med privat sjukförsäkring är allt i samband med förlossningen inkluderat, förutom fostervattenprovet. Du kan välja vilken gynekolog du vill vända dig till, men om det är någon annan än den som försäkringsbolaget rekommenderar kan det hända att försäkringen inte täcker riktigt hela kostnaden. På privata kliniker får du tillgång till eget rum och din partner får stanna där och sova med dig. Många upplever att de privata klinikerna erbjuder en mer personligt anpassad vård med mer tid för just dig och ditt barn.

Efter förlossningen är det vanligast att du vänder dig till den offentliga vården för hälsokontrollerna och vaccinationerna. Du vänder dig bara till den privata sjukvården igen om barnet skulle bli sjukt. Det är viktigt att du inkluderar ditt barn så snart som möjligt i er sjukförsäkring så att eventuella sjukdomar täcks av försäkringen.

Generell information
I Spanien vill så gott som alla veta könet på deras barn i förväg, så att de kan förbereda allt i rätt färg och redan i förväg ha klart med namn. Det är inte ovanligt att barnen får samma namn som föräldrarna, det vill säga att om pappa heter Juan så heter ofta den förstfödda sonen Juan osv.

I Spanien måste du som förälder själv lämna in födelseattesten till myndigheterna. Föräldrarna har 30 dagar på sig att tillsammans infinna sig hos myndigheten Registro Civil för att få en ”Libro de familia” det vill säga en familjebok samt födelsebevis (certificación del acta de nacimiento. Föräldrarna måste uppvisa NIE/DNI nummer, pass, och vigselbevis (på spanska) om föräldrarna är gifta. Det finns advokatbyråer och gestorías som för en mindre avgift tar hand om allt detta pappersarbete. Vill du själv sköta det här så informera dig noggrant innan ang. öppettider och exakt vad du måste uppvisa, vilka kopior och vilka översättningar etc. Förbered dig på ett mindre kaos och långa väntetider.

Vill du beställa svenskt pass till er nyfödda bebis, måste ni först beställa personnummer via konsulatet eller direkt hos försäkringskassan i Sverige. När ni har personnumret kan ni antingen uppsöka ambassaden för att ansöka om pass, och vara beredd på att få åka tillbaka igen för att hämta ut det. Eller så beställer ni ett provisoriskt pass via konsulatet och därefter uppsöka passmyndigheten hos polisen i Sverige när ni är i Sverige och då beställa ett vanligt pass där. Både snabbare och billigare. Om du föredrar att ansöka i Spanien måste du visa följande dokument för ambassaden: 3 foton, giltigt uppehållstillstånd i Spanien eller kopia på föräldrarnas NIE-, eller DNI nummer, familjeboken ”libro de familia”, födelsebeviset från Registro Civil, föräldrarnas pass och tre kopior på alla tidigare nämnda dokument. Kontrollera dock i förväg exakt vad du behöver för dokumentation från både Sverige och Spanien för att kunna ansöka om pass på ambassaden eller direkt i Sverige, så att du inte missar något och försenar processen.