Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Taktiskt rävspel när kloten rullar på Solkusten

Annons - Svenska magasinet
Boule eller pétanque är en växande sport på Solkusten

Boule eller pétanque är en växande sport på Solkusten

Taktiskt rävspel när kloten rullar på Solkusten

2009-04-06

De väger mellan 600 till 850 gram och rullas flitigt på Costa del Sol. Är du en utpräglad ”skytt” kanske du lyckas göra en ”carreau”, boulens motsvarighet till golfens ”hole in one”. Boulesporten som Idrottsprinsen, Prins Bertil, introducerade i Sverige i mitten på 60-talet har blivit en folkrörelse på Solkusten


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

”Står två lag på samma poäng så avgör kulpoäng eller inbördes möte vilket lag som tar förstaplatsen”. Tävlingsledaren Anna Nava i föreningen BC Skandia förklarar reglerna och uppmärksamma öron lyssnar.
Det är Kustens Kula som den här gången avgörs på finfina boulebanor vid Palomaparken i Arroyo de la Miel. 44 lag med 132 spelare från tolv olika klubbar finns på plats varav de flesta är nordbor.
Lagen är uppdelade i pooler med fyra i varje. De två bästa lagen i varje pool tar sig vidare till A-final med utslagningsmatcher i bästa play off-stil.
Hos många är det full satsning, andra tar stridens hetta med ro.
-Vem fan vill vara i eliten, säger en dam som ser tävlingen mest som en kul grej.

Boule eller pétanque är en växande sport på Solkusten. Antalet nya anläggningar ökar i flera kommuner medan entusiaster på andra håll uppvaktar fritidsnämnden för att få nya banor.
Som Svenska Magasinet berättade i marsnumret har både Benalmádena och Vélez Málaga fått nya bouleanläggningar. Sämre ställt är det i exempelvis Fuengirola där runt 15 klubbar och 600 till 700 spelare slåss om fem tävlingsbanor.
-Det räcker inte om vi ska organisera en tävling. Som läget var vid Charity Cup fick vi använda de fria eller omärkta träningsbanorna vid Plaza de la Hispanidad, säger tävlingsledaren Rolf Isacson och aktiv sedan 1992.

Sedan 1997 har Rolf Isacson försökt få Fuengirola kommun uppmärksamma på den dåliga situationen för Fuengirolas pétanquespelare. Vid träningsbanorna mellan de höga bostadshusen vid Plaza de la Hispanidad har spelarna till och med blivit utsatta för apelsinkastande ungdomar och annan nedskräpning.
20 tillfälliga banor vid Plaza de la Hispanidad användes vid Charity Cup. Parkförvaltningen i kommunen håller inte efter exteriörerna, standarden är urusel och ogräset sprider sig. På en plan som tidigare användes för boulespel har ogräset tagit över och omöjliggör boulespel.
-Skötseln är oduglig med tanke på att Fuengirola har flest boulespelare på kusten, säger Rolf Isacson kritiskt.

Boule eller pétanque som är det rätta namnet, är ett fascinerande spel med mycket teknik och taktiskt rävspel. De flesta känner säkert till att klotet, mellan 600 till 850 gr, ska komma så nära målkulan (”lillen”) som möjligt, målkulan som är av trä. Men vägen till att få en match avgjord kan vara lång och besvärlig.
I ”Internationella spelregler för pétanque” utgiven av Svenska Bouleförbundet läser jag att ”det tar ungefär tio minuter att lära sig att spela boule, men man får hålla på i många år innan man behärskar alla taktiska och tekniska finesser. Boule är en utpräglad precisionssport kombinerad med otaliga taktiska varianter”.

Utmärkande för en spelare är att visa kyla i pressat läge och att kunna ”läsa” banan och förutse hur klotet kommer att rulla. En riktigt duktig spelare är både ”läggare” och ”skytt”. ”Läggaren” är den som har till uppgift att komma så nära ”lillen” eller målkulan som möjligt. ”Skytten” är den som ska försöka träffa motståndarens klot som ligger närmast ”lillen”.
Här måste avståndsbedömningen och precisionen vara exakt. Om du får in en fullträff kommer ditt skytteklot att byta plats med motståndarens klot. Det kallas ”carreau” och är boulens motsvarighet till golfens ”hole in one” eller bowlingens ”strike”.

”Jag kan inte skjuta”, är en ganska vanlig kommentar. Och många boulespelare väljer att spela träningsmatcher istället för att träna och bli en bättre ”skytt”.
Många skulle bli betydligt bättre spelare om de tränade ”skyttet” och övade på saker som är taktiskt riktiga i svåra lägen, menar Rolf Isacson som följt utvecklingen bland nordbor sedan 1990-talets början.

I regel består varje lag av tre spelare. Varje lag har sex klot, två för varje spelare om inte det handlar om ett tvåmannalag, då har varje spelare tre klot. Det lag som har placerat ett klot närmast ”lillen” efter en omgång får en poäng. Först till tretton vinner matchen. (I Kustens Kula spelar man först till elva).
Bouleentusiasterna räknar sitt spel till en sport och pekar bland annat på att de tillhör Riksidrottsförbundet. Det spelas EM och VM för både juniorer och seniorer samt för de äldre åldersgrupperna 55+ och 65+.
-Och vi hoppas att en dag få komma med i de olympiska spelen, säger Rolf Isacson förhoppningsfullt.

Under Kustens Kula och Charity Cup kan vi konstatera att de flesta av spelarna är över 55+ men vi hittar också Christopher Dahlberg, 14, som gillar pétanque.
-Jag gillar spänningen och momenten i spelet. Jag försöker att spela så mycket som möjligt för att skaffa mig erfarenhet, säger Christopher innan han kastar iväg ett klot med en väl avvägd underskruv som stannar några centimeter från ”lillen”. Om du har underskruv på klotet stannar det fortare och är lättare att kontrollera.

Christopher spelar för Fuengirola International och har spelat pétanque i fyra år. Ifjol vann han som trettonåring Kustens Kula och blev den yngste segraren hittills i turneringens historia. Han är en utmärkt ”läggare” men brukar oftast få rollen som ”skytt” i laget. Hans uppgift är att rensa upp och ”skjuta” bort motståndarens klot.
I år gick det sämre och Christopher fick nöja sig med en fjärdeplats A-finalen i Kustens Kula tillsammans med Marie och Edvard. Vann gjorde i stället Gun-Britt, Tage och Bo från arrangören Club Scandia före Anne, Vivian och Kari från Club La Paloma. Men veckan efter i Charity Cup tog Christopher revansch och vann A-klassen.

I mars arrangerades två stora tävlingar med nordiskt intresse. I Kustens Kula deltar till nästan 100 procent bara nordiska spelare. Charity Cup där intäkterna går till handikappade barn, består tremannalagen av en mix av spanjorer, nordiska herrar och damer eller andra utlänningar, vilket ger en fin möjlighet till integrering och att det byggs broar mellan nationaliteterna.
Tidigare lär det ha funnits ett motstånd bland nordborna i att ha med spanska lag. Spanjorerna kom med unga duktiga spelare i laget.
-Nu har kritiken lagt sig samtidigt som de nordiska lagen har blivit bättre, summerar Rolf Isacson.

Efter att ha följt deltagarna under några timmar vid tävlingarna Kustens Kula och Charity Cup kan jag inte låta bli att fundera på fördelen vänsterhänt eller högerhänt. Jo, vänsterhänta kan ha en fördel får jag veta.
Klot som kommer från högerhänta stannar vanligtvis på ett visst område och med tanke på att högerhänta är i majoritet blir samlingen av klot stort här. Vänsterhänta däremot kan komma in från ett annat läge, och har därmed kanske en liten fördel i att ensamma komma riktigt nära ”lillen”. Och det är ju det som hela saken rör sig om.
Fotnot. Det är i stort sett bara i Sverige man kallar det för boule. Även förbundet går under namnet Svenska Bouleförbundet (som bildades 1977) och är medlemmar i Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provencale. Internationellt heter det pétanque varför vi i denna artikel har valt att använda båda namnen.


Resultat, Kustens Kula 2009
Gruppe A
1. Gun-Britt, Tage, Bo (Club Scandia)
2. Anne, Vivian, Kari (Club La Paloma)
3. Billy, Karl-Erik, Lennart (Fuengirola International)
4. Christoffer, Marie, Edvard (Fuengirola International)

Gruppe B
1. Ann, Wolfgang, Leo (Fuengirola International)
2. Veikko, Maiju, Paula (Finlandia Arroyo)
3. Helene, Nipa, Matti (Club Scandia)
4. Astrid, Leif, Kurt (Club Scandia)

Charity Cup
Grupp A
1) Christopher D., Pad H., David de la T.
2) Edvard D., Annelise T., Han V.
3) Lars B., Linda M., Peter G.
4) Hilding F., Solvår M., Paco T.
 
Grupp B
1) Matti M., Helene S., Alex Z.
2) Anders L.,  Eva Å., Veikko N.
3) Lennart F., Lesley M., Henri I.
4) Leo R., Marit F., Paco M


Christopher Dahlberg, 14, vinner A-klassen i Charity Cup tillsammans med brittiskan Pad och David från Spanien (Foto: Rolf Isacson)

Christopher Dahlberg, 14, vinner A-klassen i Charity Cup tillsammans med brittiskan Pad och David från Spanien (Foto: Rolf Isacson)

Eldsjälar för boulesporten på Solkusten, Rolf Isacson och Anna Nava

Eldsjälar för boulesporten på Solkusten, Rolf Isacson och Anna Nava

Tage, Gun-Britt och Bo

Tage, Gun-Britt och Bo

Leo, Ann och Wolfgang

Leo, Ann och WolfgangNära 100 deltagare från 14 länder slöt upp vid Charity Cup vid Plaza Hispanidad i Fuengirola. Arrangören drog in över 1.500 euro som skänks till hjälpverksamheten hos handikappföreningen Fuensocial i Fuengirola

Nära 100 deltagare från 14 länder slöt upp vid Charity Cup vid Plaza Hispanidad i Fuengirola. Arrangören drog in över 1.500 euro som skänks till hjälpverksamheten hos handikappföreningen Fuensocial i Fuengirola


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255