Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Córdoba – i en klass för sig

Annons - Svenska magasinet
Moskén, Mesquita, som Abd al-Rahman började bygga år 785

Moskén, Mesquita, som Abd al-Rahman började bygga år 785

Córdoba – i en klass för sig

0000-00-00 00:00:00

Få platser i Andalusien är värt ett ordentligt besök som Córdoba. Alla provinsstäder i Andalusien har sin stil, sin charm, men frågan är om inte Córdoba är i en klass för sig. I vart fall då vi tittar i backspegeln. Och kanske du lägger märke till att en och annan du möter i Córdoba är blond eller blåögd


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto: Consorcio de Turismo de Córdoba

År 755 grundades Kalifatet i Córdoba. Prins Abd-al-Raman hade precis undkommit då hela hans härskarätt hade utraderats i Damaskus. Nu kom han till Córdoba och prinsen blev Kalif i Córdoba där många av dem som senare skulle födas var blonda och blåögda.

Muslimerna hade inga kvinnor med sig när de tågade in i Spanien år 711. De tog spanska slavinnor till hustrur. Under lång tid levererade vissa landsdelar kvinnor till emirernas och kalifernas harem. Särskilt ljusa kvinnor från Galicien, en blandning av kelter och germanska suaver, var åtråvärda.
Många av de styrande familjerna kom så småningom att bli blonda och till och med blåögda. Emiren Abd al-Rahman III som levde på 900-talet var ljushyad, blond och hade klarblå ögon efter sin baskiska mor och sin mormor, prinsessan Iniga, dotter till kungen i Pamplona.

Córdoba vid floden Guadalquivir byggdes ut till Europas vackraste huvudstad. 200.000 till 500.000 invånare, svårt att säga exakt, 500 moskéer, 300 offentliga bad, 70 allmänna bibliotek och skolor för alla nivåer. Endast Konstantinopel eller Bagdad kunde konkurrera.
Papperstillverkningen kom till Europa via Córdoba från arabvärlden. Krut tillverkades här och man blåste glas för hushållsprodukter. Córdoba blev Europas vetenskapliga centrum. Här övergavs även de klumpiga romerska siffrorna och här ställdes de första schackpjäserna upp år 857 av den irakiske musikern Ziryab.

Det blev ett europeiskt kulturcentrum. Här byggdes en enorm moské, Mesquita, som Abd al-Rahman lät påbörja 785 och som skulle överglänsa alla moskéer i hela världen. Den blev sedan en kristen katedral. Staden fick sin fästning, högt över flodstranden, och judiska kvarter med synagoga. Siden från 13.000 vävare såldes tillsammans med den lädervariant som kom att kallas kardum.
Kalifen Abd al-Rahman III lät bygga ett pampigt palats till sin älskade hustru Azahara, Medina Azahara ligger utanför Córdoba.

Samtidigt trängde kristendomen in. Pilgrimer strömmade i stora skaror till Den helige Jakobs grav i Compostela och ett antal kungadömen etablerades på den Iberiska halvön. Sekel för sekel så pressade de kristna morerna tillbaka söderut. 1235 erövrades staden av Ferdinand III (Den helige) och det första han gjorde var att riva en del av moskén och uppföra en kristen kyrka.
Isabella av Kastilien, 23, gifte sig 1469 med den ett år yngre Ferdinand av Aragonien och med det inleddes en ny epok. Resten känner vi till.

Efter 781 år i landet fick morerna ge upp sitt sista fäste, Granada. Det skulle dröja 484 år innan de kom tillbaka med oljepengar, investerade på Solkusten.


Kändisar
Manolete, eller Manuel Rodriguez, son av Córdoba och berömd tjurfäktare.
Seneca den äldre (Lucius Annaeus Seneca) var en romersk författare. Han föddes 54 f.Kr. i Córdoba i Spanien och dog 39 e.Kr. Han var far till Seneca den yngre.
Averroës, arabiska: Ibn-Rushd, född 1126 i Córdoba, Spanien, död 10 december 1198 i Marrakesh, Marocko, var en arabisk filosof verksam i Córdoba och livläkare åt kalifen.
Maimonides, född 1135 eller 1138 i Córdoba, död 13 december 1204, i Fustat, då en förstad till Kairo, i Egypten) var en judisk rättslärd och läkare. Han räknas som en av de främsta rabbinerna och filosoferna inom judisk tradition.
Las Ketchup är en musikgrupp bestående av systrarna Lola, Pilar, Lucía och Rocio Muñoz från Córdoba. Deras far är flamenco-gitarristen Juan Muñoz, som också är känd under sitt artistnamn El Tomate. Sommaren och hösten 2002 hade de en stor hit med Asereje (The Ketchup Song). Under våren 2006 deltog Las Ketchup i Eurovisionsschlagerfestivalen där de framförde Spaniens bidrag, Bloody Mary. Resultatet blev plats nr 21 (av 24), de fick tolv poäng av grannlandet Andorra
Källa: Wikipedia


Visste du…
… Córdoba heter valutan i Nicaragua.
… Seat Córdoba är en större småbilsmodell som bygger på Seat Ibiza. Den första generationen introducerades 1993 och ersatte då delvis Málagamodellen, även om denna var större.
…Córdoba ligger även i Argentina, Colombia och Mexiko.


Torre Calahorra

Torre Calahorra

Guadalquevir-floden

Guadalquevir-floden

Moskén eller Mesquitan

Moskén eller MesquitanMaimonides

Maimonides


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255