Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

På väg mot Europas bästa liga

Annons - Svenska magasinet
MÅLSÄTTNING. Jonathan Sköldebrand, 204 cm, hoppas på play off-spel (Foto: Clinicas Rincón)

MÅLSÄTTNING. Jonathan Sköldebrand, 204 cm, hoppas på play off-spel (Foto: Clinicas Rincón)

På väg mot Europas bästa liga

2009-03-04

Inom sportens värld kanske vi i första hand förknippar Málaga med fotboll. Men faktum är att basketen regerar i Solkustens huvudstad. När det gäller nationella och internationella framgångar kan bara fotbollslaget drömma om de framgångar som basketlaget Unicaja har bakom sig.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

2005 vann Málagalaget Unicaja Copa del Rey, den finaste cupen man som basketspelare kan vinna i Spanien. Året efter blev laget spanska mästare i Liga ACB, Europas kanske bästa basketliga. 2007 blev laget trea i Euroleague, basketens motsvarighet till fotbollens Champions League. Och i februari i år gick Unicaja till final i Copa del Rey men fick ge sig i sudden death mot mästarna Tau Cerámica från Vitoria i Baskien med 98-100.
-Många ungdomar spelar basket i Málaga, det är ett stort intresse. Det kan vara tusentals barn som träffas på söndagar för att spela basket. Det är en stor tradition i provinsen att spela basket utomhus, säger Jose Antonio Sánchez, som är pressansvarig för Clinicas Rincón, farmarlag till Unicaja.
Unicaja har som namnet antyder en mäktig och stor sponsor bakom sig. Laget har en av de största spelarbudgetarna i landet. Sparbanken med samma namn som laget är en social sponsor som satsar mycket pengar på sport och hälsa, som Jose Antonio uttrycker det.

Provinsens nästfrämsta basketlag är Club Baloncesto Comarca de la Axarquía, eller med det mer vanliga namnet Clinicas Rincón. De är farmarlag till Unicaja från Málaga som är ett av Spaniens bästa basketlag och som oftast spelar inför fullsatta läktare vilket betyder 9.500 i utbyggda sporthallen Palacio de deportes José María Martín Carpena.
Clinicas storsponsor är privatsjukhuset Clinica Rincon i Rincón de la Victoria och Torre del Mar. Laget spelar sina hemmamatcher i Pabellón Torre de Benagalbón i Rincón de la Victoria, en sporthall som tar cirka 2.000 åskådare. Laget snittar runt tusen åskådare och det är bra stämning i hemmahallen.

Hemmatcherna spelas i regel på fredagskvällar vid 21-tiden för att inte krocka med Unicaja som i regel har ligamatcher på söndag middag.
-Clinicas är ett ungt bra lag, det yngsta laget i division 2 och föreningen har bra ekonomi. Vi ligger bra till i serien för att få spela play off till förstadivisionen, säger Jose Antonio Sánchez, pressansvarig för laget.

I laget spelar Jonathan Skjöldebrand, en 204 centimeter över Medelhavet. 25-åringen är Power Forward/Center, har dubbelt svenskisraeliskt medborgarskap, uppvuxen i Israel och med ett tiotal svenska landskamper i bagaget.
-Det är mycket tuffare och bättre matcher här i division 2 än i förstaligan i Sverige. Nivån hemma i Sverige är inte tillräcklig om du vill bli en bättre basketspelare. Här är konkurrensen tuffare, resonerar Jonathan som har israelisk mamma. Pappan Lorentz Skjöldebrand spelade basket på högsta nivå i bland annat Alvik på 1970-talet.

Jonathan har tidigare spelat för Hapoel Galil Elyon (2003-2006) och Ramat Hasharon (2007) i den israeliska högsta ligan och gästspelat en kort period i Kouvot Kouvola i den finska högsta ligan innan det blev Södertälje. Även om han trivdes väldigt bra i Sverige har drömmen alltid varit att komma till Spanien. Liga ACB är den bästa ligan i Europa.
-Det är alltid trevligt att resa och försöka hitta de bästa möjligheterna för att spela basket. Här i Rincón har vi bra stämning på matcherna, det märks att Málaga har basketkultur. Till skillnad mot många basketklubbar i Sverige har laget bra ekonomi.

Vilka mål har du närmast i din basketkarriär?
-Bli en bättre basketspelare och få spela i Europas bästa liga. Jag arbetar hårt på att förbättra försvarsspelet. Jag hoppas att vi kan ta oss till kvalet. I mitten av maj är serien slutspelad, de åtta bästa lagen får spela play off. Det vore häftigt.

Clinicas Rincón har en bra mix av spelare från Brasilien, USA, Polen och Sverige plus ett antal Málagaprodukter.
-Vi har många lovande spelare som även får chansen i Unicaja. Vi tar hand om unga lovande basketspelare för att de sedan ska utvecklas för att slutligen slussas in i Unicaja, säger Jose Antonio Sánchez, pressansvarig för laget.
Och det är här svensk-israelen Jonathan Sköldebrand kommer in i bilden. Kanske han har sin framtid i Unicaja.
-Eller kanske någon agent fastnar för honom och så blir han värvad till en annan division ett klubb. Mycket kan hända, spekulerar Jose Antonio.

Pressen är enorm på spelarna att göra bra ifrån sig. Bland annat har samtliga spelare plus tränarna bara ettårskontrakt med klubben. Det är full satsning framåt.
-Ingen kan komma hit och relaxa, alla är professionella och det är full fokus på basketen med fyra timmars träning per dag, intygar den pressansvarige som också har ettårskontrakt…
När Svenska Magasinet besöker träningen är det dagen före en viktig ligamatch mot Burgos, och inför hemmamatcher är det alltid träning i hemmahallen i Rincón. Vanligtvis tränar laget i sporthallen Palacio de deportes José María Martín Carpena.
Det är full fokus på träningen, men det finns även plats för lek, skämt och ett och annat bus efter passet. Som exempelvis när Pavlao Prestes, liggande raklång på golvet, kastar bollen rakt upp i luften och Adrian Fuentes kommer springande, fångar bollen i luften ovanför den liggande Prestes och dunkar bollen i korgen…


Trepoängskast, eller?

Trepoängskast, eller?

Pavlao Prestes och Adrian Fuentes skojar efter träningen

Pavlao Prestes och Adrian Fuentes skojar efter träningenI FOKUS. Clinicas Rincón är ett ungt lag, Jonathan, i mitten, gillar läget

I FOKUS. Clinicas Rincón är ett ungt lag, Jonathan, i mitten, gillar läget


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255