Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Äldst på kusten: På väg mot 102 år

Annons - Svenska magasinet
Margit Stenberg, 101 år

Margit Stenberg, 101 år

Äldst på kusten: På väg mot 102 år

0000-00-00 00:00:00

Det är inte var dag man sitter och dricker förmiddagskaffe tillsammans med en 101-åring. Margit Stenberg föddes i juli 1907 i Härnösand och är Solkustens äldsta svensk


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

En solig vårdag sitter vi utomhus på terrassen på Casa Klein i Vélez Málaga. När Härnösand denna dag har närmare tio minusgrader sitter vi och njuter av den allt varmare vårsolen som stiger på himlen.
Casa Klein är ett vackert beläget seniorboende eller rekreationsboende öster om Málaga. Det ligger på en kulle omgivet var höga cypresser, palmer och jacaranda. Här vilar lugnet med skön fågelsång.

Margit Stenberg och maken Gunnar köpte hus i Nueva Andalucia 1968. De flyttade ned året efter och tillbringade därefter endast somrarna på stället utanför Härnösand.
Det var någon tidning som skrev att Margit skulle ha blivit övertalad om att flytta hem till Sverige. Ingen uppgift är mer felaktig än den, intygar dottern Margareta.
-Min mamma trivs förträffligt och vill stanna i Spanien.

Maken Gunnar avled för ett antal år sedan, 96 år gammal. Tack vare vänner som ställde upp kunde Margit bo kvar i bostaden i Nueva Andalucia. Närmsta grannen köpte huset och gav löftet om att Margit fick bo kvar så länge hon ville eller orkade.
Sedan 2003 bor hon på Casa Klein. Dottern Margareta och hennes man Ulf Olsson bor i samma kommun så de har nära då de ska hälsa på.

Ingen av maken Gunnars eller Margits föräldrar kom upp i samma höga ålder. Så vad har gjort att Margit nått denna anmärkningsvärda ålder. Är det bra gener, bra fysik, konsten att bearbeta stress eller konsten att leva ett balanserat liv?
När Margit får frågan svarar hon med att ”det låter mystiskt”, att man kan bli så gammal. Att humorn spelar in i ett förnöjsamt liv kanske är en av de främsta anledningarna. Dottern Margareta tvekar dock inte:
-Hon skulle aldrig blivit så här gammal i Sverige. Jag känner många i 80- och 90-årsåldern som säger att de aldrig hade blivit så gamla om de inte hade varit bosatta i södra Spanien.

Margit var lärarinna i småskolan, hon var omtyckt och alla barn ville ha henne.
-Hon har en envishet förenat med stark vilja, och hon har humor och kan skämta om nästan vad som helst.
Trots billiga cigaretter slutade hon att röka efter att hon och Gunnar kom till Spanien. Hon är mån om sin hälsa, minsta tandvärk så går hon till tandläkaren. Efter att ha blivit 101 fick hon en hjärnblödning som hon hämtade sig ifrån överraskande fort, dagen efter satt hon uppe och åt.

Vissa funktioner är nedsatta, som hörsel och syn, trots vissa andra åkommor är hon på strålande humör. Det händer att hon tar sin rullator, går nedför rampen och tar en promenad. Även om hon ibland trycker på fel knapp på radion följer hon med i vad som händer. Med hörlurar följer hon SVT:s sändningar.

Aptiten finns där och hon tycker om att äta. ”Det är så gott”, som hon säger. Frukosten liksom alla andra mål är viktiga. Det är regelbundna måltider som gäller precis som kostexperterna säger.

På Casa Klein med 18 platser finns det husdjur vilket livar upp klienterna. När vi ska fota Margit med dottern Margareta och föreståndarinnan Joan Rosén ska även en hund få vara med i knäet. Margit myser och ler mot solens varma strålar, och trivs när hon får känna hunden sitta i knäet och hon kan klappar den.
-Jag kan inte tänka mig en bättre plats att åldras på, säger dottern Margareta som är glad för sin mors tillvaro.
Vilket föreståndarinnan Joan Rosén också är. På Casa Klein finns många specialister och terapeuter och de boende får den bästa service de kan tänka sig.
-Jag fick en gång frågan hur länge de kan bo på hemmet. Jag svarade med att här slänger vi inte ut någon. Vi har dem här fram till det sista, om det är familjens önskan, förklarar Joan Rosén.

I den större fastigheten finns det plats för sex personer, för dem som behöver tillsyn dygnet runt. Det finns även mindre lägenheter eller bungalows där man lever ett mer privat eller enskilt liv. De läser sin egen tidning eller ser på sin egen tv.
-Alla har olika personligheter, alla med sina egna rutiner. Det är fantastiskt att få jobba med äldre människor. Ibland tar vi med dem på restaurang, gör utflykter eller besöker byfester. Det är uppskattade inslag som får dem att leva upp, säger Joan samtidigt som hon hjälper Margit med det nybryggda kaffet.


Det är klart att hunden ska få vara med på bild

Det är klart att hunden ska få vara med på bild

Sedan 2003 bor Margit Stenberg, 101 år, på seniorboendet Casa Klein i Vélez Málaga. Här njuter hon vårsolen tillsammans med föreståndarinnan Joan Rosén

Sedan 2003 bor Margit Stenberg, 101 år, på seniorboendet Casa Klein i Vélez Málaga. Här njuter hon vårsolen tillsammans med föreståndarinnan Joan Rosén”Jag kan inte tänka mig en bättre plats att åldras på”, säger dottern Margareta som är glad för sin mors tillvaro

”Jag kan inte tänka mig en bättre plats att åldras på”, säger dottern Margareta som är glad för sin mors tillvaro


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255