Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Tokroligt i exotiska Sierra Nevada

Annons - Svenska magasinet
En ny härlig solig dag i Sierra Nevada. Bilderna är tagna den 14 januari

En ny härlig solig dag i Sierra Nevada. Bilderna är tagna den 14 januari

Tokroligt i exotiska Sierra Nevada

2009-01-07

Veleta, 3.396 meter, fredag middag. Det är vindstilla, blå himmel, klar sikt och massor av pudersnö. Jag står på Sierra Nevadas näst högsta topp och bara njuter. Framför mig öppnar ett storslaget panorama upp sig


Version för utskrift Skicka till en vän

Text och foto Ola Josefsson

Spanien är ett riktigt fint vintersportland. I varje fall när det gäller utförsåkning på skidor. Tacka det kuperade landskapet för det. Spanien är ett av Europas bergigaste länder och med det skapas det unika möjligheter att ägna sig åt alpin skidåkning även om du är vid Medelhavet.
Sierra Nevada räknas till Europas solsäkraste skidort. På forum på nätet finns en hel del kommentarer från skidentusiaster. Ömsom vin, ömsom vatten i betyget, men bevekelsegrunden är om vintern har varit nederbördsrik eller inte.

Årets vinter är den bästa sedan 1996 och det säger en hel del. Då var det fyra meter snö på sina ställen och jag minns hur en blå himmel syntes i en liten glugg i fönstret inifrån en av restaurangerna i backen. Det var packat med snö. När dessa rader skrivs är det upp till tre meter på sina ställen. Rikligt med snö och kyla gör att årets säsong kommer att gå till historien som en av de absolut bästa – och längsta förhoppningsvis.

Från Veleta har du milsvid utsikt, Sydspaniens bästa, ingenstans i Spanien kommer du så nära solen som här, du åker i betydligt tunnare klädsel jämfört med svenska fjällen och framför dig ligger 91 kilometer utmärkt preparerade pister.
Nej, skidåkning i Sydspanien är inget att fnysa åt. Den Spaniensvensk som undviker Sierra Nevada går miste om ett fantastiskt äventyr som borde ingå i de mänskliga rättigheterna.

Själv föredrar jag Lagunaområdet där samtliga pister är märkta med rött. Ta liften upp till toppen sedan håller du vänster och du kommer till en dal som ligger på baksidan av det första skidområdet du kommer till efter första kabinliften nerifrån skidorten.
Laguna är en underbar dal med vackra tandade alptoppar. Antalet skidåkare är färre. Det händer att området framåt vårkanten är stängt på grund av risken för laviner. När det blir plusgrader är risken som störst. Håll dig informerad.

Sierra Nevada har tunga evenemang som alpina VM, världscupen och världscupfinaler att falla tillbaka på. De stora alpina arrangemangen har satt den andalusiska skidbyn på kartan vilket har bidragit till att turismen har vuxit. Det i sin tur har medfört nya sköna slantar som har kunnat investeras i snökanoner, liftar och en förbättrad infrastruktur.

Har du inte slarvat med knäböj, benpress och utfall på gymmet det senaste året kan du pröva Águila-pisten från toppen. Här är risken överhängande att mjölksyran sprutar som en brandslang. Águila-pisten är nära sex kilometer lång, och då förstår du. Att hålla sig på benen under sex kilometer i en fartgren är tufft, de flesta tar några stopp.
Och säkrast är nog det, inte minst under dagens sista åk. De flesta olyckor inträffar på eftermiddagen vid 17-tiden när alla ska ned samtidigt i den stundtals smala pisten El Rio. Trötta ben, trötta skallar, mjölksyra, lite för mycket alkohol hos vissa, gör att det inträffar sammanstötningar. Känner du dig osäker och trött är det kanske en god idé att ta kabinliften på tillbakavägen. Det är ju en ny dag imorgon.

Vad klok du är som har valt skidåkning i Sydspanien istället för Skandinavien. De längre dagarna i södra Spanien än i Skandinavien betyder att du får fler timmar i pisten i dagsljus. Och det händer framåt vårkanten att vissa alpinister åker i bikini. I Sierra Nevada har man tokroligt.
Efter en solig dag med skön skidåkning i tunn och klar luft under Andalusiens blå tak avrundar du med ”after ski”. Säkert har du både ett och annat att analysera och begrunda. Som till exempel att golfbollen skulle flyga betydligt längre om du fick göra utslaget uppe i Sierra Nevadas tunna luft…


Klassisk afterski, Lumumba, varm choklad och 4-6 cl Cognac eller Brandy

Klassisk afterski, Lumumba, varm choklad och 4-6 cl Cognac eller Brandy

Snöröjningen är i full gång på hustaken

Snöröjningen är i full gång på hustaken

En ny morgon i Sierra Nevadas skidort

En ny morgon i Sierra Nevadas skidort

En vacker vy från toppen, solen blänker i Medelhavet

En vacker vy från toppen, solen blänker i Medelhavet

Bland livets bästa stunder

Bland livets bästa stunder

Härlig utsikt från bostaden i Sierra Nevada

Härlig utsikt från bostaden i Sierra NevadaSvenska Magasinets utsände på väg upp mot toppen

Svenska Magasinets utsände på väg upp mot toppen


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255