Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga din personlige tränare

Annons - Svenska magasinet
Johnny Löfald

Johnny Löfald

Fråga din personlige tränare

2008-12-02

Johnny Löfald, är utbildad personlig tränare och dessutom ägare till gymmet Qi Sport i Nueva Andalucia, Marbella. Han kommer varje månad att besvara frågor från Svenska Magasinets läsekrets kring hälsa, fitness och kost. Fråga Din personliga tränare genom att skicka din fråga till: e-post: [email protected]


Version för utskrift Skicka till en vän

Hej! Vad är din åsikt om LCHF-kosten (fettrik kost) när man konditionstränar och styrketränar?
Hasse

Hej Hasse.
Det är säkert många som inte vet vad som menas med LCHF-kost. Jag vill därför börja med att förklara lite kring LCHF-kosten.
LCHF eller Low Carb and High Fat är en av många metoder och teorier för att kontrollera blodsocker och viktnedgång. Den består i att man reducerar mängden av kolhydrater i kosten och istället äter mer fettrik mat.

Kolhydrater bryts ned i kroppen till enkla sockerarter så att dessa kan användas till energi. Detta får som resultat att blodsockret stiger och att insulinproduktionen ökar och samtidigt höjs nivåerna av socker och insulin. Insulin förhindrar kroppens fettförbränning och förvandlar blodsockret eller glykosen till fett och lagrar detta som ny fettvävnad. Med en förhöjd insulinnivå får man också ett näringsunderskott i blodet som leder till det som vi kallar ”sötsug” eller hungerkänslor. Därför är det lätt att ta till närmaste chokladkaka vi finner.

Med ett mindre intag av kolhydrater får man därmed lägre insulinnivå som ökar frisättningen av fettsyror och därmed fettförbränningen (teorin bakom Low Carb). För att kompensera intaget av lite kolhydrater tillför vi kroppen energi genom mera proteiner och fett.

Teorin bakom ”High Fat” grundar sig på att kroppen till stora delar består av animaliskt fett och är beroende av intag av vissa fettsyror som omega-3 och omega-6. Detta är fetter som vi hittar i fisk och kött. I praktiken består dieten av att man inte skall undgå fet mat men inte heller äta mer fettrik mat och mindre andel kolhydrater (LCHF-dieten har likheter med de mera kända dieterna som Atkins och Stenålderskosten).

Detta är en kontroversiell diet som går i motsatt riktning av det som vi anser som sunt (som att max 10 till 15 procent av kosthållningen bör komma från fett och mellan 45 till 60 procent bör vara kolhydrater) och detta sätter frågetecken över om det är skadligt för hälsan att äta så mycket fettrik mat. Bland annat har det framförts kritik att en fettrik kost ökar LDL-kolesterolet, som är det dåliga och farliga kolesterolet, och därmed ökar risken för hjärtinfarkt.

Men det finns även många som har upplevt positiva erfarenheter med denna typ av diet. Den har visat sig effektiv (hos någon) vid viktnedgång och även för personer med diabetes typ 2. Det som likväl saknas är mera långsiktiga vetenskapliga studier av denna diet.

För dig som konditionstränar och styrketränar och inte har något stort önskemål om att gå ned mycket i vikt vill jag däremot inte rekommendera denna typ av diet. Under träning behöver kroppen kolhydrater som snabb energi. Tränar du med låga halter av tomma kolhydrater kommer du att snabbt förlora krafter och på sätt kommer du inte att genomföra ett riktigt bra träningspass.
Med hälsningar Johnny.


”Vad är Vitamin A för slags vitamin? Jag har kollat överallt men jag har inte hittat några riktiga svar.
”Niklas”

Hej Niklas.
Som jag tidigare har skrivit i samband med en fråga till denna spalt så tror jag att det är många som inte riktigt vet vad de olika vitaminerna är för något. Tidigare har jag berättat vad vitaminer generellt är men nu ska jag gå in mera specifikt på ett vitamin som i din fråga ”vad är vitamin A”?

Vitamin A kallas också för Retinol och du finner den huvudsakligen i animaliska produkter. Karoten som du kanske har hört om, är ett ämne som du hittar i olika växter och som är ett förstadium till Vitamin A (Retinol). Från hälsosynpunkt är det viktigt att ha en jämn och normal nivå av Vitamin A i kroppen. För mycket vitamin A eller för lite kan leda till allvarliga sjukdomar.

Vitamin A har inverkar på flere av kroppens organ, däribland ögats funktion. Låga nivåer av vitamin A kan leda till nedsatt syn, speciellt nattsyn. Tilläggas kan att vitamin A är ett av de viktigaste ”vapnen” för kroppen mot infektioner, allergi och förgiftningar.
Saknad av Vitamin A kan också leda till avflagnad och irritation i huden och oren hud. I U-länder är faktiskt saknad av vitamin A den främsta orsaken till blindhet.

Överdosering av Vitamin A kan däremot leda till huvudvärk, ömma armar och ben, uppkastningar och ökade chanser för näsblod. I tillägg har man i den senaste tiden kommit fram till at överdosering av Vitamin A kan öka risken för benskörhet. Lyckligtvis försvinner dessa symptom relativt snabbt när överdoseringen tar slut.
Vita min A hittar du speciellt i fiskolja, smör, ägg, mjölk, lever och fisk. Jag hoppas att detta hjälpte dig med tanke på din fråga kring vad vitamin A är för något.
Hälsningar Johnny
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255