Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Julens läckerheter

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Julens läckerheter

2008-12-02

Sockerkonsumtionen per capita i Spanien är en av kontinentens lägsta. Men även här är julen snaskgrisarnas högsäsong. Då invaderas vi plötsligt av julgodis i form av mandelnougat, marsipan och diverse bakverk


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ingela Brandberg

Turrón intas ofta tillsammans med ett glas bubblande cava, vilket är en utsökt och förtjusande trevlig kombination, som serveras i tid och otid under julhelgerna.
Mandelnougaten tillagas särskilt i Alicante-regionen - den hårda turrón de Alicante - och i Katalonien - den mjuka, turrón de Jijona. Men det finns en uppsjö av nymodigheter och kombinationer: choklad och frukt,  ägg- gräddnöt- marsipan & frukt, , mandelchoklad, kokos,whisky- och konjakschoklad etc.
Nougaten tillverkas av mandel, pinje-, hassel- eller valnötter som rostas och blandas med honung och socker. Allt formas till ett block eller limpa. Konditorierna säljer ofta sin egen hemlagade turron i lös vikt, annars finns den paketerad i var eviga matvaruaffär från och med november månad.

Marsipan
På 700-talet introducerade araberna mandelnougat och marsipan i Europa. På den tiden tillverkades de av socker, mandel och äggvita. Idag är de berikade med äggula och mjölkpulver.
Venedig och Toledo slåss om ursprunget. Eftersom vi här för spanjorernas talan väljer vi att återge Toledo-versionen som hävdar att nunnorna i San Clemente-klostret var först med att baka ett bröd baserat på mandel och socker under ett slag mellan araberna och Kung Alfonso VIII av Kastilien.

Polvorones och Mantecados
De karaktäristiska torra småkakorna polvorones och mantecados, som ofta är smaksatta med anis, kommer från Andalusien. De har sitt ursprung i den årliga grisslakten, då man använde grisflott till baket. Antequera i provinsen Málaga och Estepa i Sevilla är kända för sin tillverkning.

Roscón de Reyes
Till Trettondagen bakas ”kungakringlan”, som är en vetekrans med hedniskt ursprung.  Under romartiden bakades kringlor med fikon, dadlar och honung vilka delades ut till slavar och plebejer. Den som hade tur att få den torkade böna, som var gömd i bakverket, korades för en kort tid till konungarnas konung.
På 1700-talet återinförde Felipe V traditionen i samband med Trettondagshelgen. Dagens krans är täckt av kanderad frukt men gömmer alltså fortfarande på en liten överraskning.

Spanskt julgodis - Turrón
MANDELNOUGAT
Ingredienser:
3 koppar sötmandel
6 äggvitor
1 kopp bihonung
1 kopp strösocker
oblat

Tillagning:
Strösockret kokas i en kopp vatten på medelstark värme, tills det kokat ihop litet.
Ta av från plattan, blanda i honungen och rör om väl.
Skålla, skala, rosta och mal mandeln. Hårdvispa äggvitorna, tillsätt mandeln och socker-honungsblandningen och rör om väl. Sätt åter smeten på plattan, på låg värme och låt koka under ständig omrörning tills den är klar, (gör vattenprovet). Klä en form inuti med oblat och häll upp massan. Låt stelna på ett svalt ställe under ett par dagar.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255